Picula: Kohabitacija je neophodna za dalji napredak Crne Gore ka EU

Region 10. feb 202113:47
N1

Evropski parlament pozdravlja kontinuirani angažman Crne Gore u procesu integracije u Evropsku uniju i njen ukupni napredak, ali naglašava ozbiljnu zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije, navodi se u nacrtu Izveštaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru, izvestioca Tonina Picule.

U nacrtu izveštaja istaknuta je potreba „za kooperativnom i konstruktivnom kohabitacijom između predsednika i nove vlade sa ciljem jačanja napretka Crne Gore na njenom putu ka EU“, prenosi RTCG.

U nacrtu Izveštaja napominje se i da su izbori 30. avgusta 2020. rezultirali “prvom tranzicijom vlasti od nezavisnosti zemlje, uz puno poštovanje demokratskih standarda i Ustava Crne Gore” i pozdravljena je činjenica da je svog prvog radnog dana novoformirana crnogorska vlada održala razmenu mišljenja sa članovima Evropskog parlamenta i zvaničnicima EU.

Dokument ohrabruje novu vladu da iskoristi svoj mandat za ubrzavanje reformi vezanih za EU i pregovore o pristupanju.

Kada je reč o demokratiji i vladavini zakona, naglašena je ozbiljna zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije, a odgovorne institucije se pozivaju da poboljšaju dosadašnje rezultate zemlje u oduzimanju imovine stečene kriminalom, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama.

U delu koji se odnosi na poštovanje osnovnih sloboda i ljudskih prava se izražava žaljenje zbog stanja slobode izražavanja i slobode medija, područja u kojem je pet uzastopnih izveštaja Komisije primetilo da „nema napretka“.

Izveštaj oštro osuđuje sve vrste napada na medije i zastrašivanje novinara i poziva na hitnu i učinkovitu istragu protiv njih, navodi se.

Komentari

Vaš komentar