Plenković: NATO nikome nije pretnja, već savez država koji promoviše slobodu

Region 14. feb 202218:5529 komentara
Izvor: TANJUG/FOTO HINA/MARIO STRMOTIC

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas da NATO nije pretnja, već odrambeni savez država koje promovišu slobodu.

Plenković je prilikom posete američkom nosaču aviona USS Hari S. Truman, usidrenom od kraja prošle sedmice u splitskoj luci, ocenio da je taj brod „simbol američke predanosti NATO i odbrani naših zajedničkih vrednosti – slobode i demokratije“, javlja Hina.

Povezane vesti:

Hrvatski premijer poručio je da je prisustvo američkog nosača „simbol našeg vremena u kojemu moramo govoriti jedinstvenim, jakim, transatlantskim glasom – i jasno reći da smo ujedinjeni u obrani sloboda i demokracija naših zemalja, kao i u osiguranju mira i stabilnosti u Europi i transatlantskom području“.

Plenković je naglasio i da NATO „nikome nije pretnja“.

„NATO je odbrambeni savez država koje žive i promovišu slobodu. Jačanjem jedinstva u NATO promovišemo mir kao što smo to zajedno činili u Avganistanu, Libiji, Iraku i na Mediteranu i kao što i dalje činimo na Kosovu i na obalama Baltika“, rekao je predsednik hrvatske vlade.

Nosač aviona USS Truman ukotvljen je pre tri dana u Splitu, a njegova posada je poslednjih sedmica učestvovala sa hrvatskim kolegama u vežbama „Udar Neptuna“ (Neptun Strike) koji je NATO izveo u Jadranu.

Plenković je posadi poželeo „mirno more“, a kapetan Gevin Daf zahvalio je Hrvatskoj na „srdačnoj dobrodošlici“ i naglasio da je posada „uživala u hrani i kulturi“ Splita, javila je Hina.

Komentari

Vaš komentar