Plenković o Izetbegovićevom prebrojavanju „mladih i lovaca“: Zgrozila me izjava

Region 27. jul 202220:43 > 20:4511 komentara
N1 Sarajevo

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je da ga je zgrozila izjava lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je izjavio da su se Bošnjaci "prebrojali" i svesni su svoje vojne snage.

„Zgrozila me Izetbegovićeva izjava. To izlazi iz svih okvira“, rekao je hrvatski premijer.

Izetbegović je na predizbornoj tribini SDA u mestu Hadžići pokraj Sarajeva izjavio da Bošnjaci imaju pripremljen odgovor „za ne daj Bože“.

Povezano:

„Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate“, kazao je Izetbegović.

Srpski političar Milorad Dodik je Izetbegoviću poručio da mora računati i na to da za najgore scenarije i Srba ima dovoljno.

Američka ambasada u BiH u sredu je oštro osudila izjave Izetbegovića koji je indirektno pretio ratom kada je izjavio da su se Bošnjaci „prebrojali“ i da su svesni svoje vojne snage.

U objavi na Tviteru Ambasade SAD stoji da su “šokirani i zgroženi” zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića koji su, kako se to moglo predvideti, prouzrokovali podjednako neprihvatljivi odgovor Milorada Dodika.

„U 2022. godini građani BiH zaslužuju bolje od lidera koji pozivaju na etničke podele i potiču etničke napetosti. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na opštem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH obezbedi svoje mesto u evroatlantskoj zajednici naroda. Istinska posvećenost saradnji i kompromisu, a ne implicitnoj pretnji pribegavanjem nasilju, potrebni su za rešavanje problema ove zemlje koji se pogoršavaju”, stoji u objavi Ambasade.

Komentari

Vaš komentar