Plenković o optužnici za pilote: Ne doprinosi poverenju, politički motivisana

Region 18. okt 202215:375 komentara
Izvor: MILAN KAMMERMAYER / AFP

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je da je srpska optužnica protiv penzionisanih hrvatskih pilota za zločine protiv civila u avgustu 1995. godine neprihvatljiva i politički motivisana.

„Nije nam prihvatljivo ponašanje Srbije kad je reč o hrvatskim pilotima“, rekao je Plenković u Zagrebu, gde je pred poslanicima predstavio godišnji izveštaj o radu Vlade.

POVEZANE VESTI:

On je ocenio da je reč o politički motivisanom procesu koji ne doprinosu poverenju.“(Optužnica) nas udaljava jedne od drugih“, naglasio je hrvatski premijer.

On je ponovio da taj proces za Hrvatsku i optužene pilote „ne postoji“.

Govoreći o BiH, Plenković je najavio podršku toj državi za dobijanje statusa kandidata.

„Želimo da podržimo BiH u sticanju statusa kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Evropskog veća u novembru jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH“, naglasio je hrvatski premijer.

Što se tiče prioriteta spoljne politike, Plenković je istakao da su to uvođenje evra i ulazak u šengenski prostor.

„Evro, na čijim će kovanicama uskoro biti i hrvatski nacionalni motivi, biće simbol pune pripadnosti Hrvatske Evropi“, naveo je on.

Premijer je takođe ocenio da je Hrvatska stala na pravu stranu istorije kada je podržala Ukrajinu pošto je napala Rusija. Predsednik vlade obavezan je jednom godišnje da predstavi Saboru izveštaj o radu Vlade.

Komentari

Vaš komentar