Plenković: Optužnica Srbije protiv pilota za Hrvatsku ne postoji

Region 29. avg 202218:46 11 komentara
TANJUG/ FOTO STA/ KATJA KODBA/ bg

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota zbog navodnih ratnih zločina u Domovinskom ratu za njih kao državu ne postoji, ukazujući da Srbija prvo mora da se suoči sa svojom prošlošću i ulogom iz devedesetih.

Pročitajte još:

„Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja krivičnih dela na teritorijima drugih država, od državljana drugih država, za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir“, rekao je Plenković novinarima na Bledu.

Apelacioni sud u Beogradu je 20. avgusta potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena optužnica srpskog Tužilaštva za ratne zločine protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog vazduholovstva za ratne zločine počinjene u vojno-policijskoj akciji Oluja 1995. godine, prenosi HRT.

Plenković je rekao da postoji međunarodna instanca, bivši Haški sud i današnji Rezidualni mehanizam, te da stoga ne dolazi u obzir da Srbija kao agresor iz vremena „velikosrpskog režima Slobodana Miloševića, koja je napala Hrvatsku, BiH i Sloveniju“, pretenduje da bude država koja će podizati optužnice protiv hrvatskih pilota iz vremena Domovinskog rata.

„Dakle, taj predmet za nas kao državu ne postoji“, naglasio je Plenković, dodavši da je Hrvatska tu jasna i neće se menjati „ni milimetar“.

O eventualnoj posetu srpskog predsednika Aleksandru Vučiću bivšem ustaškom logoru Jasenovac, Plenković je rekao: „O tom potom“.

„Zna se kako se najavljuje poseta drugim zemljama, ako se tamo ne ide turistički“, rekao je Plenković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare