Plenković: Ruske diplomate napustile Zagreb, nema rusofobije, to je propaganda

Region 25. apr 202220:50 10 komentara
andrej plenković n1
N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je kao "propagandu" optužbe ruskog Ministarstva spoljnih poslova da Hrvatska, u činu "militantne rusofobije", navodno nije dozvolila humanitarni let za evakuaciju ruskih diplomata.

„Koliko ja znam, ti ljudi su otišli ​​iz Hrvatske. Mislim da su leteli iznad Beograda ili tako nešto. Nema tu nikakve rusofobije“, rekao je Plenković novinarima nakon zajedničke sednice Predsedništva HDZ-a i Nacionalnog veća.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je zvanični Zagreb „u svojoj militantnoj rusofobiji dostigao tačku u kojoj je odbio da organizuje humanitarni let na nediplomatski način, kršeći pravila pristojnosti i standarde međunarodne komunikacije, kako bi evakuisao veliku grupu ruske ambasade zaposlenih“, uključujući i decu „i da taj potez“ neće ostati bez odgovora“.

Povezane vesti

Hrvatska je odgovorila slično kao većina zemalja na „ničim izazvan” napad na Hrvatsku prijateljsku Ukrajinu, rekao je Plenković i dodao da Rusija „nastavlja da granatira gradove, ubija civile, vojnike, žene i decu”.

On je istakao da je Hrvatska dala mnogo duži rok za evakuaciju ruskih diplomata nego druge zemlje.

„Ne vidim to kao problem. Ta propaganda Kremlja… Možete pitati one koji su za Kremlj da li je to dobro ili ne“, rekao je Plenković, aludirajući verovatno na predsednika Zorana Milanovića, za koga je kasnije rekao da je „proruski.“ i antiukrajinske stavove i predstavlja veliku sramotu za međunarodni ugled Hrvatske“.

Hrvatska se 11. aprila pridružila nizu evropskih zemalja i odlučila da protera 18 ruskih diplomata i šest članova administrativnog osoblja zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Dat im je rok do 25. aprila da napuste zemlju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare