Plenković: Samit u Švajcarskoj uvertira u pravedan mir i vraćanje okupiranih teritorija Ukrajini

Region 15. jun 202420:07 20 komentara
KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je da je Međunarodna mirovna konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj, uvod u mirovni proces i naglasio je kako je Ukrajini potreban "pravedan mir" koji znači povlačenje ruskih trupa i vraćanje okupiranih područja Ukrajini, prenosi HINA.

Na samitu, koji se održava u subotu i nedelju, učestvuju predstavnici više od 100 zemalja, a razgovara se o temeljnim načelima za okončanje rata u Ukrajini.

Samitu ne prisustvuju Rusija i Kina.

Pročitajte još

Plenković je istakao da se samitom šalje poruka „političke podrške mirovnom procesu“ i miru koji „treba da bude pravedan“, što znači povlačenje ruskih trupa sa ukrajinskih teritorija i njihovo vraćanje u ustavno-pravni poredak Ukrajine.

„Tu smo da podržimo ideje za mirovne planove i ponudimo svoja iskustva“, poručio je hrvatski premijer. Plenković je istakao da je Hrvatska „jedna od zemalja koje imaju najviše iskustva u ovakvim situacijama“.

Hrvatska Ukrajini pomaže maksimalno, naglasio je Plenković, pri čemu je izdvojio pomoć u razminiranju i prihvatanju ranjenika, uz političku, diplomatsku, ekonomsku, tehničku i vojnu pomoć.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare