Plenković: Tačno da je na bespilotnoj letelici bio eksploziv, neka vrsta bombe

Region 14. mar 202220:02 > 20:03 7 komentara
TANJUG/FOTO HINA/MARIO STRMOTIC

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je tačno da je na bespilotnoj letelici koja je u četvrtak pala u Zagrebu bio eksploziv, neka vrsta bombe, ali da će istraga otkriti o kakvoj je vrsti bombe reč."Bio je eksploziv, neka vrsta bombe, otkriće se koja", rekao je Plenković novinarima u Zagrbu posle susreta vrha Hrvatske demokratske zajednice na čijem je čelu.

Reagujuću na izjave više vojnih stručnjaka da je nemoguće da je na dronu bila aviobomba kako je to izjavio ministar odbrane Mario Banožić, Plenković je rekao da je tačno sve što je rekao ministar.

„Da, tačno je, ovo što je u okvirnom kontekstu kazao Banožić“, naglasio je Plenković.

Povezane vesti

Na pitanje je li bomba eksplodirala, kako tvrdi Banožić, premijer je odgovorio da će to „reći stručnjaci kada završe proces“ i dodao da je „prilikom pada te letelice došlo do eksplozije“.

„Sve što ste čuli od Banožića i drugih iz Ministarstva odbrane nije bilo krivo“, zaključio je premijer.

On je rekao da su stručnjaci koji učestvuju u istrazi danas na sastanku s njim „bili jasni i unisoni“, ali da će prepustiti njima da kroz nekoliko dana izadju sa preciznim informacijama, jer istraga i dalje traje.

„Ono što i dalje ne znamo je ko je uputio tu letelicu, je li došla zbog greške, sabotažnom, namerno“, rekao je Plenković i istakao da odgovore na ta pitanja traže zajedno sa partnerima i saveznicima, državama kroz čiji vazdušni prostor je preletele letelica pre nego što se srušila na zelenoj površini kod studentskog doma u Zagrebu.

On je naglasio da se nastavlja intenzivna komunikacija sa NATO i najavio da će sredinom iduće sedmice zbog dodatnih informacija o letelici otputovati u Španiju, gde je sedište NATO čiji je zadatak da prati ceo vazdušni prostor.

Plenković je kazao da je francuski predsednik Emanuel Makron iskazao spremnost da francuski avioni pomognu u zaštiti hrvatskog vazdušnog prostora i da će on sutra posetiti francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika. Takodje je rekao da o pomoći razgovara i sa SAD, kao i da očekuje predloge resornog ministarstva kako da se unapredi sistem protivvazdušne odbrane.

Na pitanje jesu li hrvatski radari i ranije mogli da uoče letelicu, Plenković je odgovorio da će to utvrditi istraga, ali da je letelica najduže, 40-tak minuta, bila u vazdušnom prostoru Madjarske, a vrlo kratko u Hrvatskoj, sedam minuta. On je dodao da je ono što se pouzdano zna da nije bilo obaveštenja od dve članice NATO, Rumunije i Mađarske, kroz čiji vazdušni prostor je prošla bespilotna letelica pre nego što se srušila u Zagrebu.

Komentari (7)

Vidi sve komentare