Plenković traži objašnjenje zašto je uhapšen ministar, DORH neće da komentariše

Region 19. feb 202215:21 > 15:398 komentara
Izvor: TANJUG/FOTO HINA/MARIO STRMOTIC

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je Državno tužilaštvo (DORH) da obavesti javnost o razlozima zbog kojih je uhapšen ministar građevinarstva Darko Horvat, ocenivši da je reč o "indikativnom tajmigu". DORH saopštava da, kao i do sad, neće komentarisati Plenkovićeve izjave.

Pročitajte još:

„Pozivam državnu tužiteljku (Zlatku Hrvoj-Šipek) da se javno izjasni o čemu se radi, da objasni koja su to krivična dela koja navode na hitnost i dramatičnost, da se hapsi ministar na dužnosti“, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu nakon što su mediji objavili da je aktuelni ministar uhapšen zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlašćenja dok je bio na funkciji ministra privrede 2018.

Premijer je rekao da čeka da dobije zvanične informacije o svemu što se jutros dogadjalo, ali da Horvat, ukoliko ostane u pritvoru, neće moći da bude ministar. Takođe je rekao da je vladajuća većina stabilna.

„Parlamentarna većina je stabilna, sve sam ih kontaktirao, oni su svi uz Vladu, nikakvi vanredni izbori nisu na dnevnom redu“, naglasio je premijer, koji je i predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

Ističući da je reč o predistražnim radnjama i da se samo jednom 1990-tih dogodilo da se hapsi ministar na funkciji, Plenković je izjavio da je siguran da bi se Horvat odazvao pozivu tužilaštva „bez da mu se u šest ujutro upada u kuću“.

„Koliko vidim, reč je o nekim programima za podršku preduzetnicima u okviru programa koji se odnosi na nacionalne manjine dok je bio ministara privrede 2018. Vidim da se tu pominju i Boris Milošević (aktuelni potpredsednik Vlade) i ministar rada (Josip) Aladrović, kao i bivši ministar Tomislav Tolušić“, rekao je Plenković.

On je nekoliko puta naveo da o svemu zna samo iz medija, ali da mu potez državnog tužilaštva „deluje nesrazmerno s obzirom na predemt o kojem se radi“.

„Vrlo indikativan tajming i takva hitnost DORH u vezi sa događajima iz 2018“, dodao je premijer rekavši da tajming nije neutralan.

On je rekao da je „neko imao motiv da do hapšenja dodje sada“ i to posle „sedmice velikih političkih događaja“, među ostalim, donošenja vladinog paketa mera za ublažavanje inflacije i produženje roka za korišćenje EU novca za obnovu.

Plenković je rekao da je razgovarao s Aladrovićem i Miloševićem, za koje mediji navode da su obuhvaćeni istražnim postupkom, i da su mu rekli da ih niko nije kontaktirao.

Upitan ruši li DORH vladu, Plenković je odgovorio da je neće srušiti ni DORH ni bilo ko drugi.

Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) saopštilo je da glavna državna tužiteljka Zlata Hrvoj-Šipek i tužilaštvo, kao ni dosad, neće da komentarišu izjave predsednika Vlade Andreja Plenkovića, koji ih je pozvao da objasne zbog čega je uhapšen aktuelni ministar gradjevine Darko Horvat, ocenjujući da je reč o „indikativnom tajmigu“.

„Nadležno državno tužilaštvo, Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, preduzima svoje radnje, u skladu sa zakonima“, navodi se u saopštenju DORH.

U saopštenju se dodaje da će nadležno državno tužilaštvo dati javnosti relevantne informacije kada se za to ostvare zakonom propisni uslov.

Komentari

Vaš komentar