Plenković u Kninu: Hrvatska će raditi na miru, to očekuje i od suseda

Region 05. avg 202213:20 > 14:38 7 komentara

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je u Kninu da će Hrvatska nastaviti da radi na miru, dobrosusedstvu, stabilnosti i dijalogu, ali da to očekuje i od svih svojih suseda.

Kako prenosi Hina, Plenković je u obraćanju na svečanom obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti poslao poruku Srbiji, istakavši da Hrvatska neće dopustiti da se dovodi u pitanje pravedan i legitiman karakter Domovinskog rata, niti će prihvatiti da se optužuju njeni ratni heroji.

„U poslednje vreme ponovno se pokušava Hrvatsku prokazivati lažnim, ali jalovim optužbama o proterivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995, iako je poznato da ih je vođstvo pobunjenih Srba u saradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Hagu i potkrepili dokumentima“, rekao je Plenković.

Povezane vesti

On je dodao da su neprihvatljive najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorije drugih država.

„Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima“, poručio je.

Plenović je još rekao da ;je „veličanstvena pobjeda u ‘Oluji’ bila odlučujuća“ jer je omogućila da iz nametnutog rata Hrvatska izađe kao pobednik „sa svakim milimetrom hrvatske teritorije pod ustavno-pravnom vlašću Republike Hrvatske“. Oluja je omogućila mir i u Bosni i Hercegovini, njome je sprečeno da se u Bihaću dogodi genocid kao u Srebrenici, a omogućen je Dejtonsko-pariski mirovni sporazum, dodao je Plenković.

Hrvatski premijer je rekao da će vlada ustrajati u zaštiti ustavnih prava Hrvata u BiH kao ravnopravnog konstitutivnog naroda, napomenuvši da nema evropske BiH „sve dok svi njeni građani, a posebno Hrvati koji su često preglasani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski zastupljeni u izvršnim i predstavničkim telima zemlje“.

Preduslov za to je pravedan izborni zakon, kao i bolje funkcioniranje Federacije BiH, istakao je.

Komentari (7)

Vidi sve komentare