Plenkovića pitali da li bi uhapsio Putina

Region 24. mar 202320:44 9 komentara

Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovarao je u Briselu na pitanja novinara da li bi uhapsio ruskog predsednika Vladimira Putina kada bi ovaj došao u Hrvatsku. Posle dužeg objašnjavanja obaveza Rimskog statuta, Plenković je na kraju odgovorio sa - da.

Upitan šta bi Hrvatska uradila i da li bi uhapsila Putina, hrvatski premijer je rekao da poseta ruskog predsednika nije realna i da ne veruje da će se on uskoro zaputiti u zemlje koje su članice Rimskog statuta, a da je Hrvatska to već duže od dvadeset godina.

Plenković je naglasio da je donet zakon o saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom, koji je raspisao poternicu za Putinom, te da bi u slučaju da se ruski predsednik nađe na hrvatskoj teritoriji odmah delovala i hrvatska policija i sudovi.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana rekao je u četvrtak da Mađarska ne bi uhapsila Putina kada bi ušao u tu zemlju, jer za to nema pravne osnove.

Mađarska je takođe potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni krivični sud (ICC). Međutim, govoreći o hapšenju Putina na osnovu poternice ICC, mađarski političar je rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sistem.

Putina ne bi hapsila ni Srbija, rekao je proteklog vikenda predsednik Aleksandar Vučić i dodao da on nije hapsio ni one koje je tražio Haški sud.

Komentari (9)

Vidi sve komentare