Pobjeda: Odlaže se popis stanovništva u Crnoj Gori

Region 07. feb 202113:14 > 13:172 komentara
Pixabay

Popis stanovništva u Crnoj Gori nemoguće je organizovati u aprilu, kako je prvobitno planirano, zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu i više proceduralnih stvari koje nisu završene, piše Pobjeda.

Osim činjenice da budžet za 2021. nije usvojen krajem prošle godine, kasni se i sa usvajanjem zakona o popisu stanovništva. Za izradu nacrta zaduženo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Više izvora je Pobjedi saopštilo da je popis nemoguće održati u aprilu, kako je prvobitno planirano zbog Odluke o privremenom finansiranju, odnosno činjenici da budžet za ovu godinu još nije usvojen. Predlog budžeta će se naći pred poslanicima tek u martu, a osim tog akta ključni preduslov za realizaciju popisa je usvajanje zakona o pisu, ali i epidemiološka situacija.

Pojedine zemlje regiona već su, zbog epidemiološke situacije pomerile termin održavanja popisa. Tako će u Srbiji, umesto u aprili, popis stanovništva biti održan u oktobru. U Severnoj Makedoniji takođe je dogovoreno da se popis realizuje u aprilu, ali osim pandemije, problem pravi i mogući bojkot na koje građane pozivaju opozicione snage, pa je takođe odgađanje za kasniji termin realan scenario.

Uprkos problemima koje je izazvao koronavirus jedini logičan termin za održavanje popisa stanovništva je 2021. godina, navodi Pobjeda i dodaje da bi sve drugo bilo kršenje direktnih preporuka Evropske unije i Ujedinjenih nacija prema kojima popise stanovništva ne bi trebalo održavati u izbornim godinama.

Crnu Goru naredne godine očekuju lokalni izbori u 11 opština, 2023. održaće se predsednički izbori, a 2024. godina je termin za održavanje redovnih parlamentarnih izbora.

Iako se 2021. nameće kao jedini logičan termin, nekoliko proceduralnih radnji nije završeno, što može usporiti realizaciju popisa – Uprava za nekretnine nije ažurirala orto-foto snimke, nije završen Registar kućnih brojeva, ulica i trgova u saradnji sa lokalnim samoupravama, a dodatni problem može predstavljati i spajanje Uprave za nekretnine i Uprave za imovinu u jedan organ.

Na prethodnom popisu održanom aprila 2011. u Crnoj Gori je registrovano 620.029 stanovnika. Od tog broja njih 44,98 odsto izjasnili su se kao Crnogorci, 28,73 odsto kao Srbi, 8,65 odsto kao Bošnjaci, 4,91 odsto kao Albanci, 3,31 odsto kao Muslimani, 1,01 kao Romi i 0,97 odsto kao Hrvati.

Komentari

Vaš komentar