Počelo čišćenje otpada koji preti HE „Višegrad“, građani upiru prstom u Srbiju

Region 05. jan 202119:47 > 21:3144 komentara

U Bosni i Hercegovini, na reci Drini, počelo je uklanjanje otpada koji je ugrozio rad Hidroelektrane "Višegrad", i preti da dovede do ekološke katastrofe. Pretpostavka je da bi čišćenje moglo da traje i do mesec dana, a otpad je ugrozio i proizvodnju struje.

Snimci ekološke katastrofe smećem pretrpanog Drinskog jezera šokirali su javnost kompletnog regiona, ali ne i građane Višegrada koji su s problemom, koji nastaje u susednim zemljama, upoznati godinama. Eskalacija se desila ovih dana jer je pukla lančanica zbog čega je oko 4.000 kubika otpada došlo do same brane.

Povezane vesti

„Najvećom merom ulazi iz Lima, jer na obali te reke su sve divlje deponije i svi to dobro znaju i te vlasti gore. Nije to samo Priboj, i ispod Priboja i iz Crne Gore i svi to prebacuju s jednog na drugog dok ne dođe u Višegrad i ne napravi problem“, kaže Aleksandar Antić, građanin Višegrada.

Iako su godinama upozoravali na alarmantno stanje iz rukovodstva HE Višegrad, ali i građani i ljubitelji prirode i aktivisti retkih ekoloških udruženja, ništa značajno na rešavanju ove katastrofe nikada nije učinjeno.

Timovi za uklanjanje smeća HE Višegrad su na terenu i vidno je da će ovakvim procesom trebati najmanje mesec dana da se površina vode očisti. Danas je očišćeno oko 100 kubika, a pretpostavka je da ga nakon pucanja lančanice ima oko 4.000 kubika.

N1

„Sve smeće koje dođe ovde bukvalno se izvadi i odlaže se na Višegradsku deponiju. I to gori i sve se spira i putem podzemnih voda se vraća ponovo u Drinu. Hidroelektrana Višegrad ima tim za vađenje al, ja ne znam koliki su njihovi kapaciteti“, ističe aktivista iz udruženja „Eko Višegrad“ Dejan Furtula.

U Bajinoj Bašti na sastanku kojem je prisustvovao direktor HE Višegrad Nedeljko Perišić dogovorena je ispomoć Elektroprivrede Srbije u uklanjanju smeća nadomak brane u Višegradu. Direktor Perišić nam je potvrdio da je reč o međudržavnom pitanju i da nadležna ministarstva rade na mapiranju divljih deponija, iako se vide golim okom, a reč je o planu koji je dogovoren na trilateralnom sastanku još pre godinu dana.

„Poentirati na pojedincu, na jednoj instituciji ili jednom gradu mislim da u ovom trenutku nećemo ništa time dobiti. Treba mapirati sve divlje deponije uzvodno uz reku Drinu i njene pritoke i to je zadatak svih ministarstava u sve tri države iz kojih ovaj otpad dolazi, a činjenica je da najviše dolazi rekom Lim“, naglasio je direktor HE Višegrad Nedeljko Perišić.

I dok nadležni mapiraju nelegalne deponije iz kojih bi eventualno došlo ovo smeće, građani Višegrada i ekološki aktivisti vrlo dobro znaju da 90 posto ovog smeća dolazi iz Srbije, putem Lima, ulazi u Drinu i završava na području Višegrada. Zbog sporih reakcija svi su skeptični da će ovaj problem ikada biti rešen.

Komentari

Vaš komentar