Počinje obnova tajnog Titovog aerodroma, piste ponovo u funkciji

Region 18. maj 202212:46 komentara
N1

Počinje obnova zaboravljenog vojnog aerodroma Željava 30 godina posle miniranja. Nekadašnja pista za avione u septembru će poslužiti za vožnju trke "402 Street Race" i to u automobilima s više od 1.500 KS, objavio je Večernji list.

Pročitajte još:

Vojni aerodrom koji je tri decenije bio zaboravljen, supertajna vojna baza bivše države ukopana u planinu, na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ovih dana dobija novi smisao. Treba znati da veći ukopani aerodrom na svetu postoji samo u – Kini, navodi Večernji list.

Na pisti broj 1 uskoro će se voziti trke „402 Street Race“, a automobili s više od 1.500 KS pistom će juriti i brže nego što su nekada tuda poletali MiG-ovi 21.

“MiG-21 je brži kad je u vazduhu, premašuje dva maha, ali na tlu je naše ubrzanje u takmičarskim automobilima ipak brže. Na 400 metara ja sam već na 300 kilometara na sat… Na Željavi bi se moglo voziti i 500 km/h i još bi se stiglo zakočiti. Bit će to sjajno!”, rekao je Dario Konopek, najbrži Hrvat.

Upravo je ovog ponedeljka bila je 30. godišnjica napada na aerodrom. U 5.30 sati ujutru 16. maja 1992. minirano je svih pet pista pri povlačenju JNA.

Tajna baza završena je u najvećoj tajnosti 1968. godine, jer je procenjeno da bi u slučaju napada Varšavskog pakta za čas bili pometeni svi avioni koje je država imala na drugim aerodromima.