Podneta krivična prijava protiv Dodika „zbog rušenja teritorijalnog integriteta“

Region 14. dec 202112:36 9 komentara
Milorad Dodik
REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Udruženje "Žene žrtve rata" i Institut za istraživanje genocida Kanada podneli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, zbog, kako su naveli, rušenja teritorijalnog integriteta BiH, kršenja Dejtonskog sporazuma, secesije i pretnje miru i stabilnosti.

„Krivična prijava je podneta jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije, koju čine zvanični organi Republike Srpske, koji putem javnih zvaničnika SNSD-a i njihovih partnera aktivno provode davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine“, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Udruženje „Žene žrtve rata“ i Institut za istraživanje genocida Kanada navode da je za njih „secesija u toku“.

POVEZANE VESTI:

Još smatraju da je država BiH napadnuta, zbog kontinuiranog negiranja države BiH, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno-pravno-političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Dejtonskog sporazuma, što je „pretnja miru i stabilnosti u BiH i podrivanje perspektive svih gradjana, uključujući i gradjane iz Republike Srpske“.

„Kontinuirani udari na državu Bosnu i Hercegovinu od osumnjičenog su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine entiteta Republike Srpske od 10. decembra 2021. godine“, naveli su u saopštenju.

Smatraju da postoji osnovana sumnja krivičnog dela iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne celine, podrivanje vojne ili odbrambene moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo.

„Odluke Narodne skupštine entiteta Republike Srpske, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da odlučno reaguju i hitno preduzmu korake iz svoje nadležnosti“, ističe se u saopštenju.

Narodna skupština je 10. decembra usvojila zaključke o vraćanju nadležnosti iz oblasti odbrane, pravosudja i indirektnih poreza na nivo RS.

Uruženje „Žene žrtve rata“ i Institut za istraživanje genocida Kanada ocenili su da je „entitet Republika Srpska greška u unutrašnjoj strukturi Bosne i Hercegovine, koju potvrdjuju brojne presude Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde“.

„Pravosnažno utvrdjivanje genocida je dovoljan osnov za ukidanje entiteta Republika Srpska“, naveli su u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare