Policija Crne Gore: Procesuirano 28 osoba zbog krijumčarenja šest tona kokaina

Region 27. jul 202215:31 > 15:361 komentar
Izvor: Twitter/Uprava policije Crne Gore

Uprava policije Crne Gore saopštila je da je, uz aktivnu podršku i koordinaciju Evropola i u saradnji sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije, procesuirala 28 osoba koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije, zatim D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore, kao i S.M. (45) i A.D. (46), državljani Srbije.

POVEZANE VESTI:

Navedene osobe su osumnjičene za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droga.

Prilikom finalizacije aktivnosti, policijsko-tužilačke mere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije.

U Crnoj Gori je u sprovođenju navedenih aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije, obavljen je pretres na 33 lokacije,pronađeno je i oduzeto više desetina hiljada evra, skupoceni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser.

Uhapšeno je osam osoba iz Nikšića, Kotora, Danilovgrada i Podgorice, a D.V. je uhapšen u Srbiji po međunarodnoj poternici zbog drugih krivičnih dela.

Uprava policije je tokom 2019. godine otpočela policijsko-tužilačke mere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu lica sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, a za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem kokaina rutom Južna Amerika – Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila.

Priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Kapo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se realizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu, navodi Uprava policije.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je 17 lica, od čega su 13 lica državljani Crne Gore.

Organi za sprovođenje zakona Arube su u februaru 2020. godine, na brodu „Aressa“ zaplenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 lica – državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od devet do 15 godina.

Za organizaciju te aktivnosti osumnjičen je V.D, državljanin Crne Gore, koje je već ranije procesuiran zbog aktivnosti krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj poternici uhapšen u Srbiji 13. jula 2022. godine.

Komentari

Vaš komentar