Bivši potpredsednik hrvatske vlade uhapšen po nalogu evropskog tužioca

Region 07. jul 202209:06 > 11:427 komentara
tomislav tolušić
N1

Bivši hrvatski ministar poljoprivrede i potpredsednik vlade Tomislav Tolušić uhapšen je zbog sumnje na prevare vezane uz konkurse za subvencije u vinskom sektoru koje je dobio iz evropskih fondova, saopšteno je u Zagrebu. Po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca, na meti istražitelja je i jedan zaposleni u državnoj upravi.

Policija je jutros u Virovitici upala u kuću bivšeg ministra i potpredsednika vlade iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

MUP je saopštio da se po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca sprovodi kriminalistička istrga zbog sumnje u počinjenje krivičnih dela iz domena privrednog kriminala, odnosno subvencijske prevare, zloupotrebe položaja i podsticanja na zloupotrebu.

MUP nije naveo imena osumnjičenih, već samo da je reč o jednom bivšem državnom zvaničniku i jednom zaposlenom u telima državne uprave. U toku je sprovođenje dokaznih radnji.

I Kancelarija evrpskog javnog tužioca (EPPO) saopštila je da se dve osobe sumnjiče za subvencijske prevare i zloupotrebe položaja i ovlašćenja vezano uz dva konkursa u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ta je dva konkursa sufinansirala Evropska unija.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenih doneti odluku o daljem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravovremeno obavestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, navodi se u saopštenju.

Policijski istražitelji došli su jutros u kuću bivšeg HDZ-ovog ministra Tomislava Tolušića u Virovitici, nezvanično zbog podsticaja koje je dobio za svoju vinariju otvorenu nakon odlaska s ministarske dužnosti. Hrvatski mediji navode da je za nju iz evropskih fondova dobio dva i po miliona kuna.

Tolušić je bio potpredsednik vlade Andreja Plenkovića od maja 2018. do jula 2019, a obavljao je i funkcije ministra poljoprivrede (2018 – 2019) i ministra regionalnog razvoja i EU fondova (2016).

Tolušić je obuhvaćen i istragom o dodeli podsticaja, pokrenutoj nakon hapšenja ministra Darka Horvata. U toj istrazi je suosumnjičen i bivši potpredsednik vlade Boris Milošević iz redova Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS), koji bi danas trebalo da bude ispitan u Uskoku.

Komentari

Vaš komentar