Policijski službenici izdali 214 lažnih makedonskih pasoša, neke i kriminalcima

Region 06. apr 202123:45 > 07. apr 2021 00:07
vlada severne makedonije skoplje
N1

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da je grupa uhapšenih policijskih službenika izdala 214 pasoša s lažnim identitetom strancima, među kojima su i članovi međunarodnih kriminalnih grupa i narko-kartela.

On je na konferenciji za novinare rekao da je pravi identitet osoba kojima je izdat pasoš s tuđim identitetom, utvrđen međunarodnom policijskom saradnjom preko Regionalne kancelarije SAD za bezbednost i Generalnog sekretara Interpola.

„Utvrđeno je da se u jednom delu radi o licima koja su članovi međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa, narko-kartela, licima umešanim u teška kriminalna dela, odnosno radi se o osbama s profilom visokog rizika i osoba za kojima je objavljena medjunarodna poternica“, rekao je Spasovski.

Policija Severne Makedonije je u utorak pre podne uhapsila devet policijskih službenika pod sumnjom da su deo lanca za izdavanju pasoša s lažnim identitetom, pri čemu su koristili podatke makedonskih državljana koji žive u inostranstvu.

Spasovski je rekao da je istraga trajala 26 meseci i da su pasoši s lažnim identitom izdavani pre 2017. godine. Izdato je ukupno 215 pasoša s lažnim identitetom, od kojih 214 stranim i jedan makedonskom državljaninu.

Ministar je najavio i krivičnu prijavu protiv najveće opzicione stranke VMRO DPMNE, zato što je, kako je rekao, objavljivanjem informacija o toj istrazi pokušala da ugrozi policijski akciju.

„Pri realizaciji ove akcije suočili smo se s pokušajem sabotaže koji nije uspeo. Direktno su od VMRO DPMNE i njenog predsednika Hristijana Mickoskog plasirani podaci o istrazi, čime je moglo diretno da bude ugroženo ono što su uradili naši policajci, ali i strateški partneri i Interpol“, rekao je Spasovski.

Opozicija je u ponedeljak objavila podatke o izdavaju pasoša u policiji Severne Makedonije sa lažnim identitetom i kao primer predočilla pasoše, kako je rečeno, date vođi „Škaljarskog klana“ Jovanu Vukotiću pod imenom „Georgi Andonov“ i vodji turske mafije Sedatu Pekeru pod imenom „Dževadin Ajdemovski“.

Komentari

Vaš komentar