Popis stanovništva u Severnoj Makedoniji u aprilu, prvi posle 19 godina

Region 21. jan 202115:18 1 komentar
Robert ATANASOVSKI/AFP

Prvi put posle 19 godina u Severnoj Makedoniji će u aprilu ove godine biti sproveden popis stanovništva.

U Sobranju – parlamentu sa 120 mesta, za usvajanje zakona o popisu su glasala 62 poslanika vladajuće većine SDSM, DUI i Besa i albanaskih opzicionih partija Alijansa za Albance i Alternativa, dok su poslanici opozicije oko VMRO-DPMNE napustili salu.

Po novom zakonu, popis u Severnoj Makedoniji će biti od 1. do 21. aprila.

Rasprava za Zakon o popisu završena je 15. januara, ali Vlada tada nije imala većinu poslanika da ga izglasaju.

Opoziciona VMRO DPMNE koja nije zadovoljna rešenjima u tom zakonu, smatra i da zbog pandemije sada nije vreme za popis.

Ta partija Hristijana Mickoskog je ranije najavila da će sakupljati potpise za poništavanje Zakona o popisu, jer smatra da taj propis nema ništa zajedničko sa evropskim standardima i da će popis biti „trgovačko-politički proces“, a ne statistička operacija, kako tvrdi vlast.

Vladajuća SDSM je saopštila da je predstojeći popis „važna statistička operacija koja će obezbediti potpune, kvalitetne i relevantne podatke važne za kreiranje i realizasciju dugoročnih politika i strategija razvoja države“, dok su u VMRO-DPMNE uvereni da „popis neće biti objektivan i fer, da neće biti relevantan i realan“.

Severna Makedonija je jedina zemlja Evrope gde popisa nije bilo skoro dve decenije. Poslednji je bio 2002. godine, a naredni je, 2011. godine, prekinut po dogovoru lidera tadašnjih vladajućih partija VMRO-DPMNE i albanske DUI.