Popov: Posle Ukrajine, Zapadni Balkan sledeće moguće žarište krize

Region 04. mar 202214:25 > 19:31 10 komentara
N1

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže za N1 da je posle Ukrajine Zapadni Balkan sledeće moguće žarište krize. "U BiH postoji kriza, isto tako je žarište i Kosovo. Međunarodna zajednica je svesna toga i ne verujem da će dozvoliti da se prelije na Zapadni Balkan", rekao je on.

Kaže da o tome svedoči i činjenica da je pored visokih predstavnika EU za Zapadni Balkan imamo jos tri zemlje koje su imenovale visoke zvaničnike – to su SAD, Velika Britanija i Nemačka.

„To govori o ozbiljnom shvatanju pretni po Zapadni Balkan. Videli smo performans o zakazivanju sednice Predsedništva BiH, Dodik je znao da neće biti prihvaćen dnevni red, napravio je performans izlaskom, hteo je da se oduži Rusima koji su njegovi zaštitnici. On postaje sve usamljeniji u svojim stavovima, ceo svet je osudio napad Rusije. Kada je reč o Kosovu, stigao je zahtev Turske, siguran sam da su zemlje NATO svesne da to ne bi bio dobar potez, Kosovo nije međunarodno priznati subjekt, dobar deo članica NATO nije priznala Kosovo. Srbija je dobila dosta ozbiljno upozorenje od EU, da mora da uskladi svoju politiku sa EU, politika sedenja na dve stolice je doživela krah“, ocenio je on.

Navodi da Evropa posebnu pažnju posvećuje regionu.

„Imaju mogućnost da drže pod kontrolom situaciju, imaju mehanizme kojima to mogu da garantuju. Dodik je marginalizovan, predstavnici dva konstitutivna naroda sigurno neće biti ti koji će pokušati da remete odnose, Čović je mogao da bude saveznik Dodika“, kazao je.

Popov kaže da se sve više smanjuje manevarski prostor Srbije i da smo prvom izjavom pokušali da ugodimo i jednim i drugima.

„Rečeno je da neće biti sankcija Rusiji, to nije zadovoljilo evropske zvaničnike, Rusija je shvatila da Srbija nije mogla drugačije bog pritiska, kako stvari budu odmicale sve će biti veći pritisak na Srbiju da se opredeli. Glasanje u UN je pokazalo da je Srbija glasala za Rezoluciju, jer bi se izopštila iz međunarodne zajednice, videćemo dalje da li će se tražiti da se uvedu sankcije prema Rusiji. Politika sedenja na dve stolice je dovela u ćorsokak“, rekao je Aleksandar Popov.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.