Poslanici većine dostavili Đukanoviću potpise za kandidaturu Lekića za mandatara

Region 26. dec 202215:47 4 komentara
N1

Poslanici parlamentarne većine dostavili su predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za budućeg mandatara za sastav Vlade, potvrđeno je portalu RTCG.

„Nedavno su u Skupštini Crne Gore usvojene izmene i dopune Zakona o predsedniku, koje su stupile na snagu i deo su pravnog sistema, čime su se stvorile pretpostavke da predsednik Crne Gore počne ponovljene konsultacije za određivane mandatara za sastav Vlade“, navodi se u pismu upućenom Đukanoviću.

Đukanoviću su dostavljeni i potpisi 41 poslanika, koji čine parlamentarnu većinu, a u pismu se ističe da je činjenica da Lekić ima podršku da bude mandatar za sastav Vlade Crne Gore.

„Osim dužnosti da izabere novu Vladu, Skupština ima obavezu i da institucije koje su u blokadi stavi u punu funkciju. Tu prevashodno mislimo na izbor sudija Ustavnog suda, kako bi on bio u punom sastavu, izbor Vrhovnog državnog tužioca i popunjavanje Sudskog saveta nedostajućim članovima“, dodaje se u pismu.

Pošto je na proleće rok za održavanje predsedničkih izbora, dodaje se, neophodno je postići dogovor o minimumu izbornih uslova, čime bi se uspostavilo poverenje između svih učesnika izbornog procesa.

„Očekujemo da ćete razumeti važnost političkog trenutka u kome se nalazimo i potrebe za dijalogom, kako bi svi politički subjekti zastupljeni u Skupštini Crne Gore došli do zajedničkih rešenja u interesu zemlje i njenih građana“, navodi se u pismu Đukanoviću.

Komentari (4)

Vidi sve komentare