Postizborne kalkulacije: Kakvu su poruku građani Crne Gore poslali na izborima

Nikola Kojić

Ishod drugog kruga izbora za predsednika Crna Gore dominatno će zavisiti od podrške koju Jakovu Milatoviću budu pružile prosrpske partije, ali i sama Srbija koja je u Crnoj Gori inače prisutna kroz veliki broj medija, dok o uticaju Srpske pravoslavne crkve ne treba trošiti reči. Da je kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić ušao u drugi krug, podrška Srbije bila bi neizostavna, a pitanje je da li će tako direktnu podršku imati i Milatović, kaže u razgovoru za portal N1 politička analitičarka iz Podgorice Nikoleta Đukanović.

Sagovornica portala N1 ističe da rezultati glasanja u prvom krugu za nju predstavljaju veliko iznenađenje, dodajući da joj se čini da su iznenađeni i sami izborni akteri.

Povezane vesti:

„Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović napravio je veoma dobar rezultat, kojem se, tako mi deluje, ni on sam nije nadao. S jedne strane ipak je Milatović bio drugi kandidat Pokreta nakon neuspelog potvrđivanja kandidature Milojka Spajića, a s druge strane Andrija Mandić je imao mnogo bolju infrastrukturu, ublažio je retoriku, a pritom mu je Srbija i te kako pomogla da Spajić ne dobije kandidaturu. Mislim da je Milatović uzeo veliki broj glasova Demokratskom frontu, koji je zapravo i najveći gubitnik ovih izbora, ali je očigledno dobio i određeni broj glasova pristalica lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića“, smatra docentkinja na podgoričkom Univerzitetu Donja Gorica.

Prema njenom mišljenju, lošiji rezultat od očekivanog ostvario je i kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, koji je, u odnosu na prethodne izbore, naročito podbacio u centralnom delu republike.

Da li su pripadnici manjina glasali za Đukanovića

„Pitanje je da li se deo tih glasova prelio Milatoviću ili su otišli u apstinenciju, ali je moguće da ima i jednih i drugih. Mislim da su podršku Đukanoviću uskratili i pripadnici manjina, što se može zaključiti po znatno nižoj izlasnosti u gradovima u kojima pretežno žive manjine. Manjinske partije jesu pozvale birače da glasaju za lidera DPS-a, ali je pitanje zbog čega to nisu svi učinili“, navodi naša sagovornica.

Univerzitet Donja Gorica

Glasanjem u prvom krugu izbora za predsednika Crne Gore birači su akterima poslali više poruka, ocenjuje Đukanović, a najvažnija je, dodaje, da žele neka nova, mlada lica i drugačiju politiku nego što je to bio slučaj u prethodne tri decenije.

„Istovremeno, birači su poslali i poruku izvršnoj vlasti u prethodne dve i po godine da nije radila dobar posao. Mislim da stranke koje su dobile najveću podršku 2020. godine to teško mogu ostvariti na predstojećim parlamentarnim izborima, tako da su glasači zapravo poručili da je Evropa sad bolje rešenje od tih partija. Birači se najviše poistovećuju sa programom Evropa sad, iako nisu samo Spajić i Milatović inicijatori tog programa, a s druge strane mnogi ekonomisti dovode u pitanje održivost tog projekta. Ipak, građanima je taj program puno značio jer su ipak povećane plate, a posebno minimalna zarada, što je, po meni, jedan od ključnih razloga zbog kojih birači podržavaju Pokret Evropa sad“, napominje Đukanović.

Jakov Milatović
REUTERS/Stevo Vasiljevic

Uprkos tome, sagovornica portala N1 smatra da Evropa sad nema potencijal da osvoji veći broj suverenističkih glasova.

„Evropa sad ima prilično veliku hipoteku jer je ljude koji su kreirali taj program preporučila Srpska pravoslavna crkva i dolaze iz vlade čiji je premijer svoje ministre nazivao apostolima. Njihova baza je u velikoj meri usmerena ka prosrpskim i procrkvenim strukturama, pa je pitanje koliko Milatović može da računa na birače suverenističkog opredeljenja. Očekujem da će Evropa sad uzimati sve više glasova iz prosrpskog bloka, odnosno od DF-a i demokrata“, kaže Đukanović, dodajući da će Milatovićev rezultat u drugog krugu najviše zavisiti od „stvarne podrške koju mu budu pružili Andrija Mandić i Aleksa Bečić“.

„Upitno koliko je Mandićeva podrška Milatoviću iskrena“

Kako kaže, Mandić jeste pozvao svoje biračko telo da podrži Milatovića, ali su, konstatuje, razlike između njih toliko velike da je upitno koliko je ta podrška iskrena.

„Demokratski front očigledno gubi podršku i potrebna mu je strategija za parlamentarne izbore jer želi da na ovaj ili onaj način bude deo vlasti. S druge strane, pitanje je koliko će se njihovi birači rukovoditi pozivom da podrže Milatovića u drugom krugu. A da li Mandić ima toliko hrabrosti da napravi politički zaokret i uđe u neku koaliciju sa DPS-om nisam sigurna, jer bi to predstavljao veliki rizik, ali me ni ta mogućnost ne bi začudila. Možda bi to bilo dobro za ozdravljenje ovog društva, ali ne znam koliko bi tim potezom izgubili i DF i DPS“, podvlači Đukanović.

„Ne mislim da smo postali politički zrelije društvo“

Nikoleta Đukanović konstatuje da je izborni dan uglavnom protekao mirno, uz manje nepravilnosti koje su, dodaje, bile karakteristične i za prethodne izborne cikluse.

„Mnogi političari kažu da smo mi sad zrelije političko društvo zato što smo imali mirniji dan, ali ja s tim konstatacijama uopšte nisam saglasna. Slične nepravilnosti imali smo i ranije, a najčešće nisu poštovane procedure koje se tiču tajnosti glasanja, glasanja putem pisma, birački odbori i ljudi oko biračku mesta vode neku paralelnu evidenciju o tome koje je glasao, izborni štabovi kandidata i stranaka telefonom pozivaju birače i utiču na njih“, navodi Đukanović i dodaje da se najveće izborne malverzacije dešavaju pre samog izbornog dana, što je, kako kaže, bila karakteristika i prvog kruga predsedničkih izbora.

Na pitanje kako bi protumačila izjavu Mila Đukanovića datu nakon objavljivanja preliminarnih rezultata izbora, kada je rekao da „određeni rezervoari podrške nisu aktivirani u prvom krugu“, naša sagovornica odgovara da je lider DPS najverovatnije mislio na manjine i dijasporu.

„Deluje mi da je Đukanović u svom obraćanju novinarima u izbornom štabu glumio staloženost i zadovoljstvo, jer nisam sigurna koliko može biti zadovoljan postignutim rezultatom, iako način na koji brani taj rezultat ima neku logiku. Gledano pojedinačno, on ima veći broj glasova od svakog od njih, ali u drugom krugu baš i ne važi ta matematika. Mislim da će se aktivirati ti džepovi koje je pominjao, pre svega dijaspora i manjine, ali je pitanje koliko će u tome uspeti bez poluga moći koji je ranije imao. U drugom krugu svakako može da računa na podršku glasača Draginje Vuksanović Stanković“, kaže Đukanović.

Nikola Kojić

Naša sagovornica očekuje da će izlaznost 2. aprila biti nešto veća nego u prvom krugu, što bi, prema njenom mišljenju, trebalo da pogoduje Milatoviću. Kampanja će, ocenjuje, biti mnogo aktivnija nego pred prvi krug izbora, jer će partije, a tu posebno naglašava DPS, nastojati da animiraju svoje potencijalno biračko tkivo.

„Mislim da će Evropa sad nastaviti da favorizuje ekonomska pitanja, koja možda jesu nerealna i populistička, ali očigledno daju rezultat. Njima je potpuno nebitno to što predsednik države nema nikakva ovlašćenja kojima bi mogao da utiče na povećanje plata. Ukoliko se Milatović, pak, opredeli za identitetska pitanja, mislim da tu neće moći da računa na podršku nezadovoljnih birača DPS-a. S druge strane, Đukanović više ide na pitanja opstanka Crne Gore kao države i smanjenja uticaja Srbije, dakle na spoljnu politiku generalno. Ipak, i on je pre prvog kruga pomenuo ekonomska pitanja, jer mislim da i tu pokušava da pronađe svoj prostor“, zaključuje Đukanović.