Povodom godišnjice Oluje antiratna akcija u Zagrebu i komemoracija u Deringaju

Region 03. avg 202218:00 > 18:0216 komentara

Nekoliko udruženja civilnog društva održalo je u centru Zagreba antiratnu akciju u znak sećanja na ubijene i proterane tokom i nakon vojne operacije Oluja, istakavši da su počinjeni zločini odgovornost države i da treba da budu procesuirani.

U uznak sećanja na sve koji su 1995. u operaciji Oluja izgubili živote ili domove danas je održan skup i u Deringaju kod Gračaca, u organizaciji Srpskog narodnog veća i Centra za suočavanje s prošlošću Dokumenta.

Povezane vesti

U centru Zagreba transparentima „Zločini u Oluji su odgovornost svih nas“, „Odajmo počast svim žrtvama“ i „Nacionalizam ubija“, Centar za žene žrtve rata – ROSA, Centar za građansku hrabrost, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo) i Ženska mreža Hrvatske izrazili su solidarnost sa svim žrtvama rata i zločina povodom 27. godišnjice Oluje.

„Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. Aktuelno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama zločina, prema ljudima koji su ubijeni“, rekla je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata po završetku akcije.

Prema procenama hrvatskih udruženja tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski otežavan i onemogućavan.

Za vreme polučasovne akcije, koju je sa strane nadzirala policija, deo građana je protestvovao protiv aktivista, neki su izražavali negodovanje, vadili protiv-transparente i psovali i vređali aktiviste nazivajući ih „četničkom bandom“.

Pupovac: Treba imati empatije za sve žrtve, bez obzira na nacionalnost

Na današnjoj komemoraciji u Deringaju saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac je rekao da se dostojanstveno prisećaju svih onih čiji su životi prekinuti nasilno, zločinstvom, kao što je to bio slučaj s više od stotinu Srba tokom i nakon Oluje na području opštine Gračac.

Tu smo da bi se setili „sveukupnog stradanja, progona, razaranja i ubistava svih, bez obzira na veru i naciju“, rekao je Pupovac i naglasio da je sećanje važno da žrtve „nacionalizma, mržnje i neprijateljstva ne bi stvarale stanje trajnog nacionalizma, mržnje i neprijateljstva, ovde i tamo”.

Pupovac je rekao da treba imati empatije za sve žrtve, „za naše sunarodnike Srbe i za naše sugrađane Hrvate, za sve koji nisu činili zločine“.

Direktorka Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič upozorila je na zakasnelo i sporo procesuiranje ratnih zločina, rekavši da je „za većinu njih pravosuđe propustilo utvrditi ko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt vlastitih građana“.

Ona je pročitala imena civilnih žrtava s područja Deringaja i Kijana, ubijenih tokom i nakon akcije Oluja. Na skupu su bili i potpredsednica Vlade Anja Šimpraga i saborski zastupnik Boris Milošević, oboje iz SDSS.

I u Deringaju kod Gračaca je održan i kontraskup koji je organizovala Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP) predvođena predsednikom Draženim Kelemincem, ali je sve proteklo mirno.

Komentari

Vaš komentar