Povorka ponosa u Sarajevu: Jake policijske snage obezbeđuju učesnike

Region 22. jun 202417:50 34 komentara
Pixabay

Na petoj po redu Povorci ponosa u Bosni i Hercegovini koja se održava danas prisutan je veliki broj pripadnika policije koji se brinu da i ovogodišnje okupljanje prođe bez ikakvih incidenata.

Osim velikog broja policijskih službenika prisutan je i veliki broj vozila na terenu kao i policija na motoru. Policija će sve vreme čuvati skup i brinuti da sve protekne u najboljem redu.

Ranije su pre održavanja Povorke ponosa iz MUP-a KS podsetili na pravila koja važe za učesnike.

“Podsećamo da je na javna okupljanja zabranjeno nositi bilo kakvo vatreno ili hladno oružje, pirotehnička sredstva, kao i druge predmete koji mogu biti opasni po druge posetioce. Napominjemo da je na delu saobraćajnica, i u neposrednoj blizini, gde je planirano održavanje javnog skupa u pokretu zabranjeno korišćenje dronova”, naveli su iz MUP-a KS.

Podsećamo, u Sarajevu se danas održava peta BH Povorka ponosa pod sloganom “Volim da se ne bojim”. Okupljanje učesnika ispred Istorijskog muzeja već je počelo, a oni će se od ovog mesta kretati sve do trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. Očekuje se 2.000 do 3.000 učesnika.

Kako javlja reporter N1 sa terena, u 16 sati su kapije otvorene i očekuje se veliki broj ljudi. Pripadnici LGBTIQ+ su istakli da im je to veoma bitno i fokus im je na strahu koji osećaju u svojoj državi i zato im je moto ovogodišnjeg okupljanja “Volim da se ne bojim”. Prema Ustavu BiH je dozvoljeno okupljanje svim grupama koje to žele.

Također su prisutni doneli i veliki broj transparenata sa porukama “Naša ljubav nije greh”, “Želimo okupljanje bez policijske izolacije”, “Oslobodimo institucije od homofobije”, “Glas protiv fašizma” i mnoge druge. Nose se i LGBTQI+, zastava Palestine koja, kako su naveli učesnici, simbolizuje otpor.

Novinar N1 je podsjetio i na izvještaj kada je riječ o pravima ove populacije u BiH pa je tako ustanovljeno da je u Federaciji BiH evidentna stagnacija, a u Republici Srpskoj nazadovanje.

Kako je ranije najavljeno, šetnja pripadnika LGBTIQ+ zajednice, aktivista i građana počinje u 18:00 sati i planirana je sljedećom rutom: Pozornica kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare