Požar na istoku Severne Makedonije, zahvaćeno više od 50 hektara šume

Region 22. jul 202207:09
SDIS 33/Handout via Reuters

Veliki šumski požar izbio je u planiskom području u blizini Berova, mesta na istoku Severne Makedonije.

Prema informacijama vatrogasaca, požar je zahvatio više od 50 hektara, brzo se širi zbog vetra, a u gašenje je uključeno i lokalno stanovništvo, nakon poziva grdončelnika Berova Zvonka Pekovskog.

On je zamolio i susedne opštine da se uključe u gašenje tog velikog šumskog požara koji je u nepristupačnom planinskom području.

Za sada, kako je prenela agencija MIA, nema opasnosti po naseljena mesta u Berovskom region. Prema rečima Pekevskog, noćas će dežurne ekipe paziti na nekoliko torova sa stokom.

Požar je počeo kada je vatra zahvatila suvu travu, ali je tokom dana, zbog vetra, proširen i na šumu, a gradonačelnik Berova je nagovestio da postoje indicije da je podmetnut.

Najavljeno je da će se u gašenje požara, udaljenog šest kilometara od regionalnog puta Berovo – Vinica, uključiti jedan vojni i jedan policijski helikokopter i avion „er tractor“.

Vojni helikopter je kasno popodne izveo samo izviđački let koji mu je zapravo dao koordinate i plan za sutrašnje gašenje požara iz vazduha, a iz Centra za upravljanje krizama kažu da dovoze i terenska vozila koja mogu da nose veće količine vode da bi se istovremeno delovalo i sa zemlje.

Komentari

Vaš komentar