Požar velikih razmera u Sloveniji pod kontrolom

Region 24. jul 202212:43
REUTERS/Borut Zivulovic/File Photo

Požar velikih razmera na Goriškom krasu je pod kontrolom, izjavio je šef interventnih jedinica Simon Vendramin slovenačkim medijima.

On je, kako navodi portal ljubljnaskog Dela, rekao da vatre ima na pojedinim delovima teritorije zahvaćene vatrom, ali da se požaru suprotstavljaju vatrogasci sa 10 letelica specijalizovanih za vatrogasne intervencije.

„Nadam se da ćemo danas uspeti, uprkos vetru koji preti“, rekao je ministar odbrane Marjan Šarec, koji se nada da danas situacija na terenu „doći dotle da se može reći da je požar pod kontrolom“.

„Danas imamo 1.500 vatrogasaca, što je najviše vatrogasnih jedinica jer je nedelja“, rekao je Šarec navodeći da će gasiti rubna područja, ali ne i šumu, gde ima neeksplodiranih ubojnih sredstava, zaostalih još iz Prvog svetskog rata.

Šef interventnih jedinica Simon Vendramin rekao je da su vatrogasci trenutno angažovani na severnom delu požarišta, na padini uz Vipavsku kotlinu, ali da im oproblme i dalje prave nepovoljni vrmenski uslovi i vetar i da „uprkos sadašnjim dobrim izgledima, postoji verovatnoća da ponovo izbije požar“.

Kiša koja je padala tokom noći je samo u talasima zahvatila deo terena, ali ne i celu teritoriju pogođenu požarima, naveo je Vendramin.

Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenskom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

Komentari

Vaš komentar