Predmet protiv nekoliko osoba iz RS zbog „napada na ustavni poredak“ BiH

Region 17. dec 202122:39 > 22:40 1 komentar
Sud BiH, Tužilaštvo BiH
N1

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vodi se predmet protiv nekoliko osoba iz Republike Srpske zbog sumnje da su počinili krivično delo "napad na ustavni poredak".

Radio televizija Republike Srpske nezvanično saznaje da je istraga otvorena po prijavi više lica, a odnosi se na aktuelnu političku situaciju.

Lideri opozicionih partija u Republici Srpskoj dobili su danas pozive Tužilaštva BiH da u svojstvu svedoka budu saslušani u tom predmetu, ali se u pozivu ne navodi o čemu je konkretno reč.

Lideri vladajućih stranaka potvrdili su za RTRS da poziv Tužilaštva nisu dobili, ali očekuju da će biti saslušani u svojstvu osumnjičenih, kao što su to već objavili pojedini mediji.

Povezano:

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je BiH „nakrivo nasađena zemlja“, u kojoj je moguće da oni koji se zalažu za Ustav budu tuženi za urušavanje ustavnog poretka, dok je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila da Srpska samo brani ono što joj je dato Dejtonom.

Bez obzira na to, član predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će parlament u Banjaluci do kraja decembra usvojiti zakon o uspostavljanju visokog sudskog i tužilačkog saveta Republike Srpske. Dodik je ponovio da je Visoko sudsko i tužilačko veće BiH stvoreno na bazi pritisaka i antidejtonskog ponašanja Visokih predstavnika.