Predsednica S. Makedonije: Pomažemo Ukrajini više nego što kapaciteti dozvoljavaju

Region 16. jun 202415:43 3 komentara
Pixabay

Predsednica Severne Makedonija Gordana Siljanovska Davkova izjavila je u švajcarskom Bugenštoku da njena zemlja podržava Ukrajinu čak i više nego što joj ograničeni kapaciteti to dozvoljavaju.

Na plenarnoj sednici Samita za mir u Ukrajinu, Siljanovska Davkova je ocenila da „rat u Ukrajini utiče na sve, da je ta zemlja izložena ogromnoj ljudskoj patnji i razaranju, da je evropska bezbednosna arhitektura ugrožena, a životi miliona ljudi globalno pogođeni teškim ekonomskim posledicama“.

„Na najsnažniji mogući način osuđujemo ničim izazvan i neopravdani agresorski rat Rusije i podržavamo Ukrajinu na najbolji način, čak i više nego što to dozvoljavaju naši ograničeni kapaciteti i resursi. Dok se razvija okvir za budući mirovni sporazum, nastavićemo da podržavamo slobodnu, nezavisnu, demokratsku i suverenu Ukrajinu“, rekla je Siljanovska Davkova.

Pročitajte još:

Kako je saopštio Kabinet predsednice Severne Makedonije, ona je navela da je njena zemlja pristupila Krimskoj platformi i u potpunosti se usaglasila sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije (EU), kao i da je Ukrajina bila glavni prioritet makedonskog predsedavanja OEBS u 2023. godini.

Na humanitarnom planu, rekla je predsednica Severne Makedonije, „pridružili smo se međunarodnoj koaliciji za povratak ukrajinske dece i pružili civilnu podršku i hitnu pomoć Ukrajini i ukrajinskim izbeglicama, a kao podršku evroatlantskim aspiracijama Ukrajine poslali smo vojnu opremu kroz Sveobuhvatni paket pomoći NATO“.

Istakla je da kao suverena nacija samo Ukrajina može odlučiti o svojoj budućnosti i da od te zemlje „zavisi kada i kako će angažovati Rusiju za eventualno usaglašeno rešenje“.

„Pravedan mir mora biti ukorenjen u principima Povelje UN o suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Pokušaj Rusije da stekne teritoriju silom je flagrantno kršenje ovih osnovnih principa“, istakla je Siljanovska Davkova na Samitu za mir u Ukrajini, koji se ovog vikenda održava u Švajcarskoj.

Prema njenim rečima, „kada se opasni presedani ne osporavaju, mogu da se pretvore u tolerisane prakse“.

„Kompromisi sa međunarodnim pravom i principima mogu da kompromituju evropski, pa čak i svetski mir i bezbednost. Jedini način da se ovo izbegne je poštovanje Povelje UN i principa međunarodnog prava, bez izuzetka“, rekla je Siljanovska Davkova.

Istakla je da su uzdržavanje od upotrebe sile, poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica i zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čvrsti principi o kojima se ne može pregovarati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare