Predsednica Severne Makedonije od italijanskog kolege tražila garancije za evrointegracije

Region 24. maj 202420:25 15 komentara
REUTERS/Ognen Teofilovski

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je u Rimu da je od italijanskog kolege Serđa Matarele zatražila garancije za evropsku budućnost njene zemlje.

„Zatražila sam od italijanskog predsednika i Italije da ubuduće pomognu u obezbeđivanju garancija za našu evropsku političku budućnost, na šta je on odgovorio da je spreman da stane iza nas i traži rešenja sa našim susedima“, rekla je Siljanovska Davkova posle sastanka sa Matarelom.

Kako je javio izveštač državne agencije MIA iz Rima, predsednica Severne Makedonije je sastanak sa italijanskim kolegom ocenila kao plodonosan i konstruktivan.

Pročitajte još

Prema rečima Siljanovske Davkove, Matarela je rekao da će Italija nastaviti da podržava region i Severnu Makedoniju, ne samo u evropskim integracijama, već i u privredi, obrazovanju, kulturi, odbrani, čak i članstvu u međunarodnim organizacijama.

Susretom sa Matarelom završava zvanični deo posete predsednice Severne Makedonije Italiji i Vatikanu u okviru proslave 24. maja – „Dana sveslovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija“.

Tokom prve posete inostranstvu Siljanovska Davkova je juče imala audijenciju kod poglavara Rimokaroličke crkve pape Franje, a danas je prisustvovala molebanu kod groba svetog Ćirila u bazilici svetog Klimenta, a potom položila venac ispred spomen-ploče na makedonskom jeziku u bazilici „Santa Marija Mađore“.

U okviru manifestacije „Makedonija u čast svetog Ćirila“ Siljanovska Davkova će u Rimu, prema najavi, prisustvovati i koncertu Nacionalne ustanove Kamerni orkestar iz Bitolja, manifestaciji koju organizuje ministarstvo kulture Severne Makedonije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare