Predsednica Skupštine Crne Gore proglasila Miodraga Lekića za mandatara

Region 29. dec 202217:25 > 17:57 19 komentara
Crna gora, pokrivalice, ilustracije, Montenegro, more, Budva, primorje
N1

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović proglasila je za mandatara za sastav nove vlade kandidata parlamentarne većine, lidera DEMOS-a, Miodraga Lekića.

Povezane vesti

Đurović je takvu odluku donela na osnovu izmene Zakon o predsedniku, koja predviđa da ukoliko predsednik Crne Gore ne dodeli mandat kandidatu koji ima dovoljan broj potpisa za formiranje Vlade, da to može uraditi Skupština.

“Skupština konstatuje da predsednik Crne Gore nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, niti nakon stupanja na snagu izmena zakona o predsedniku, nije predložio mandatara za sastav 44. Vlade. Konstatujem da je Miodrag Lekić mandatar za sastav 44. Vlade sa 41 podrškom poslanika”, navela je Đurović na sednici Skupštine.

Parlamentarnu većinu čine DF, Demokrate, SNP i GP URA.

Lekić se zahvalio na potvrđenom poverenju.

“Ovo nije moja personalana bitka, već zajednička. Predstoji nam ozbiljan rad. U tom smislu mislim da neću imati zabavne novogodišnje praznike, ali ne žalim”, poručio je Lekić.

I dalje smatra da je predsednik Crne Gore prekršio Ustav, kada je odbio da mu dodeli mandat za sastav nove Vlade. Lekić ističe da je Crnoj Gori potrebna deblokada Ustavnog suda.

“U iskušenju smo kredibiliteta. Ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da jesmo sposobni i da ćemo nastaviti da doprinesemo deblokadi institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja statusa mandata do sastavljanja vlade predstoji jedan period, taj period je predlaganja i sastavljanja Vlade i on neće ići lako”, naveo je Lekić.

Pokušaće, kazao je, da odgovori izazovu.

“Pokušaću da nađem strpljenja da nađemo meru između legitimno stranačkih interesa i opšteg cilja koji bi trebao da je ispred tih interesa. Ukoliko ne bude toga, a pravićemo preciznu evidenciju svih odnosa prema tom procesu, teorijski gledano nije isključeno da ova vlada ne dobije poverenje, da neko ne bude zadovoljan, da odustanem ako bude projekcija trgovina koje su se dešavale i prevršile svaku mjeru”, poručio je Lekić.

Skupština Crne Gore je nedavno usvojila izmene Zakona o predsjedniku, koje oduzimaju deo nadležnosti predsedniku države. Iz Venecijanske komisije je stiglo mišljenje da takav zakon nije u skladu sa Ustavom, a slične poruke su se čule i od EU zvaničnika.

Šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon je tokom posete Podgorici prošle sedmice poručila da bi formiranje Vlade na osnovu izmena Zakona o predsedniku moglo zaustaviti pristupne pregovore Crne Gore sa EU.

Ambasadorka SAD: Ne formirati Vladu

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke ponovila je stav američke adminstracije da novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Rajnke je u razgovoru sa predsednicom parlamenta Danijelom Đurović rekla da je zabrinuta zbog duboke političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

Ukazujući na mišljenje Venecijanske komisije, Rajnke je ponovila stav Sjedinjenih Država da novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku, navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Rajnke je, kako se dodaje, poručila da su SAD spremne da pomognu da se trenutna situacija prevaziđe u što skorijem roku.

Ona se saglasila sa Đurović da je popunjavanje Ustavnog suda osnovni preduslov za rešavanje svih drugih problema i kamen temeljac na kojem treba dalje graditi crnogorsku demokratiju.

Đurović je rekla da je zadovoljna saradnjom i političkim dijalogom Crne Gore i SAD koji se zasnivaju na prijateljskim osnovama, uz kontinuirani razvoj kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Kako je saopšteno, Đurović je kazala da je neophodno što hitnije kompletirati Ustavni sud, kao najvišu sudsku instancu u državi, koja je preduslov za rešavanje svih otvorenih pitanja.