Predsednik Hrvatske: Vučićevo spominjanje dece „nepodnošljivo gadljivo“

Region 24. sep 202217:08 34 komentara
Hrvatska, Srbija, zastave
Shutterstock

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je priča predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Hrvatska ne mari za srpsku decu "postala nepodnošljivo gadljiva" i da Srbija nema "moralnu auru" da sudi o događajima tokom raspada Jugoslavije.

Agencija Hina je prenela da je Vučić povodom optužnice Srbije protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva zbog ratnih zločina tokom operacije „Oluja“ 1995, rekao u Njujorku da Hrvatskoj „nisu bitna srpska deca“ jer „njihovo ubistvo Hrvatskoj nije šteta“, ali Srbija „traži da neko odgovara“.

„Ta priča s decom je već postala nepodnošljivo gadljiva“, rekao je Milanović i dodao da on nikad nije spominjao hrvatsku decu, a „i mi Hrvati isto imamo decu, i Rusi i Ukrajinci, svi imaju decu“.

Pročitajte još

Predsednik Hrvatske je odbacio Vučićeve tvrdnje da je neko „baš iz aviona išao da gađa srpsku decu“, i rekao da bi Srbija trebalo da odgovori šta su u izbegličkoj koloni tokom „Oluje“ radili srpski vojnici, tenkovi i oklopna vozila.

Milanović je rekao da Srbija nema „pravo i moralnu auru“ da sudi o događajima na području bivše Jugoslavije i da takvim delovanjem ne može ući u Evropsku uniju.

Naglasio je da Hrvatska Srbiji na putu prema članstvu u EU ne pravi probleme kakve doživljava Severna Makedonija od svojih suseda.

„Je li nas Srbija napala – jeste. Je li Beograd bombardovao, uništavao, palio masovno Hrvatsku – jeste. A kako se Hrvatska ponaša prema njemu – džentlmenski. Pa dosta je bilo!“, rekao je Milanović.

Kazao je da Hrvatska dosad nije „učinila ništa“ povodom optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota, a da bi on učinio nešto da je premijer, ali nije hteo da kaže šta i da bi to mogao da predloži Andreju Plenkoviću, „ali ne ovako javno“.

„Ova priča da mi po tome nećemo postupati – ako ti neko opsuje mater više puta, možeš po tome ne postupati, a možeš i reagovati“, rekao je Milanović i optužnice Srbije nazvao „zulumom i terorom“ nad hrvatskim zapovednicima Ratnog vazduhoplovstva.

Predsednik Hrvatske je rekao i da je „nejasan način na koji se Srbija ponaša“, te da on ne zna da li Beograd zaista želi u EU.

Podsetio je na nedavni sastanak Procesa Brdo-Brioni, čiji je cilj ubrzanje proširenja EU na Zapadni Balkan, i da je potom preko „beogradskih i sarajevskih medija saznao da je navodno nešto komentarisao o Srebrenici“.

„Ja neću pomagati nekome ko ne želi da pomogne sebi“, kazao je u kontekstu pomoći državama koje žele da postanu članice EU, ali ne pokazuju da im je ta ambicija stvarna.

„Srbija se ponaša kao da se sprema u Šangajsku grupu“, zaključio je Milanović.

Šangajska organizacija za saradnju okuplja Rusiju, Kinu, od ove godine Iran, Pakistan, Indiju i zemlje središnje Azije.