Predsednik Severne Makedonije: Očekujem brzu ekstradiciju osumnjičenog za ubistvo devojčice

Region 11. dec 202322:05 0 komentara
REUTERS/Ognen Teofilovski, Министерство за внатрешни работи

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da razmišlja da ovih dana pošalje poruku predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da u Skoplju očekuju da se brže desi ekstradicija Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo devojčice Vanje Đorčevske (14) i frizera (74).

Pendarovski je to rekao u intervju u emisiji „360 stepeni“, emitovanoj na medijskom javnom servisu MTV, ističući da ne treba dozvoliti da proces ekstradicije Ljupča Palevskog iz Turske traje predugo.

„To je posao ministra pravde, koji je to i uradio (poslao zahtev za ekstradiciju), ali je slučaj prekrupan da ostavimo da se tek tako odvija kroz neke birokratske koridore i ne daj Bože da traje mesecima ili godinama“, rekao je predsednik.

Severne Makedonije Stevo Pendarovski na pitanje da li zbog toga može biti ;optužen za mešanje u nezavisnost pravosuđa u Turskoj.

Povezane vesti

Ministarstvo pravde Severne Makedonije uputilo je 7. decembra Turskoj zahtev za ekstradiciju Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske iz Skoplja i frizera Panča Žežovskog iz Velesa.

Palevski je po međunarodnoj poternci uhapšen 5. decembra i gradu Balikesir u Turskoj, gde je stigao preko Bugarske i Srbije.

Osnovno javno tužilaštvo Skoplje je u slučaju otmice i ubistva devojčice Vanja Đorčevske i frizera Panča Žežovskog je 5. decembra pokrenulo je istražni postupak protiv pet osoba, među kojima je i otac devojčice.

Četvoro je osumnjičeno da su kao saizvršioci počinili dva krivična dela – „otmica“ i „dva ubistva na svirep način“ (jednog maloletnog lica i jednog iz koristoljublja), dok je peti osumnjičen da im je pomogao u izvršenju krivičnog dela „otmice maloletnog lica“.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju prihvatio je juče predlog Tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana vozaču koji je Palevskog prevezao iz Srbije u Tursku.

Devojčica Vanja je kidnapovana u ponedeljak 27. novembra ujutru oko 7.30, a prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10.00.

Njeno telo pronađeno je u ataru sela Brazda na periferiji Skoplja, gde se nalazio i zapaljeni automobil Sitroen, koji je korišćen za njenu otmicu.

Vanjinom ubistvu prethodila je otmica i ubistvo Pančeta Žežovskog, vlasnika Sitroena, koji je prema istrazi, ubijen zbog duga od 500 evra i tog automobila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!