Predstavnički dom Federacije BiH pozvao Šmita da obrazloži svoje namere

Region 26. jul 202215:34
Kristijan Šmit
N1

Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH pozvao je visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da prisustvuje sednici ovog doma ili da se pismeno izjasni o planovima da nametne izmene Izbornog zakona i određene ustavne promene u tom entitetu.

Poziv Šmitu da se obrati Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH usledio je na zahtev poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA).

Pročitajte još

„To je neophodno da bi se poslanici u Predstavničkom domu, ali i šira javnost upoznali o aktivnostima koje je najavio OHR. Mnogo je pitanja koja zbunjuju javnost, ali i same poslanike, kao što je najava amandmana na Ustav FBiH vezana za uvođenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda“, rekao je predsednik Kluba SDA Adnan Efendić.

Socijaldemokratska partija BiH predložila je da Predstavnički dom Federacije BiH donese Deklaraciju o neprihvatanju predloga Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) da se izmene entitetski Ustav i drugi zakonski akti, kojima bi se, kako je ocenjeno, dodatno produbile etničke podele i diskriminacija u BiH.

„Pozivamo Visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke, kojom bi se legalizovalo etničko čišćenje i počinjeni genocid u BiH, te bio prekršen Ustav FBiH. Takođe, pozivamo OHR i potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma na poštovanje i doslednu primenu odredbi ovog sporazuma“, rekao je predsednik Kluba SDP Damir Mašić.

Klub poslanika Demokratske fronte (DF) predložio je donošenje Deklaracije „Protiv podele BiH, za građansku i demokratsku“, u kojoj je naglašeno jasno opredeljenje da rešenje pitanja kršenja ljudskih prava u BiH leži u sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i da bilo kakvo nametanje izmena Ustava i Izbornog zakona u pravcu dalje diskriminacije građana nije prihvatljivo.

„Opredeljeni smo da se, za građansku i evropsku BiH u kojoj će svi građani imati ista prava, borimo svim demokratskim sredstvima“, poručila je predsednica Kluba DF Alma Kratina.

Osim o ove dve deklaracije, Predstavnički dom Federacije BiH glasaće i o Deklaraciji o sprovođenju Ustava BiH, Ustava FBiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa, kao i sprovođenju presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u pogledu reforme izbornog zakonodavstva BiH, koju je predložio poslanički klub HDZ-HNS.

Predsednik Kluba HDZ BiH-HNS Marijan Klaić naveo je da je, u situaciji najveće političke krize u kojoj se nalazi BiH, obaveza da se štiti ustavni poredak i institucije BiH i Federacije BiH.

„Smatramo da iznošenje maksimalističkih zahteva i težnje za radikalnim promenama Ustava, s koje god strane da dolaze, dovode samo do daljeg produbljivanja krize, dodatnih podela i narušavanja poverenja među narodima i građanima“, rekao je Klaić.

Klub HDZ-HNS traži da Predstavnički dom potvrdi da su konstitutivnost tri naroda (Bošnjaka, Hrvata i Srba) i njihovo legitimno predstavljanje osnova Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti, koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao krovno načelo, kao i nasrtaji i negacije Odluke Ustavnog suda BiH, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma“, naveo je Klaić.

Prema njegovim rečima, „sve anomalije političkog sistama koje se reflektuju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva i ograničene ustavne reforme“.

Komentari

Vaš komentar