Pristižu rezultati izbora u Hrvatskoj: HDZ ima najviše mandata

Region 17. apr 202421:44 > 18. apr 2024 00:02 35 komentara
REUTERS/Antonio Bronić

Objavljeni su prvi rezultati izbora u Hrvatskoj. HDZ vodi, rezultati u štabu dočekani su s oduševljenjem i skandiranjem "pobeda". Do ponoći je prebrojano 86,85 odsto glasova. Glasalo je 61,46 odsto birača.

Rezultati u mandatima nakon prebrojanih 86,85 odosto glasova:

HDZ i partneri prema ovim podacima su osvojili 61 mandat. SDP i partneri 42 mandata, Domovinski pokret 13 mandata, Most 11 mandata, Možemo 10 mandata, Istarski demokratski savez tri mandata, Nezavisna platforma Severa dva mandata, a Fokus osvaja jedan mandat.

Za sastav vlade treba obezbediti podršku 76 poslanika. Domovinski pokret, Most i Možemo tvrde da sigurno neće podržati HDZ.

Da HDZ teško da može očekuje podršku od Mosta, večeras je potvrdio predsednik te stranke Božo Petrov, koji je po objavljivanju izlaznih anketa rekao da „bi HDZ sada trebalo poslati u opoziciju“.

Arsen Bauk iz SDP-a rekao je da će ova stranka prvo razgovarati sa „Možemo“.

„Od danas ćemo imati novu parlamentarnu većinu koja je do danas bila opozicija. Prva stranka s kojom moramo da razgovaramo je ‘Možemo’, poslanici stranaka nacionalnih manjina i oni sa kojima smo bili na protestu“, izjavio je Bauk nakon što su ranije bile objavljene prve izborne ankete.

Tomo Medved iz HDZ-a izjavio je za hrvatski Index.hr da su u ovoj partiji ponosi jer su „pobednici i ovih parlamentarnih izbora“.

„Po prvi put u novijoj istoriji imaćemo treći uzastopni mandat za vođenje Hrvatske…“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare