Premijer Crne Gore pristao na rekonstrukciju Vlade

Region 21. sep 202122:5513 komentara
Izvor: JOE KLAMAR / AFP

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je u utorak uveče da pristaje na rekonstrukciju Vlade i da bude više resora, ali pod određenim uslovima, medju kojima su da on bira ministre i potpredsednike Vlade.

Rekonstrukciju vlade su tražile najjače članice vladajuće koalicije Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora. Za sada se o tome nije konačno izjasnila URA Dritana Abazovića bez koje nema parlamentrane većine.

Krivokapić je prethodnih dana bio u poseti Grčkoj i na hodočašću na Svetoj Gori.

On je, u saopštenju dostavljenom medijima večeras, istakao da konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Povezane vesti

Sa predstavnicima nacionalnih manjina je prethodnih dana razgovarao potpredsednik Vlade Dritan Abazović ali bez konkretnih rezultata po pitanju mogućeg ulaska u Vladu.

Krivokapić je istakao da će se unapređenje rada Vlade i Skupštine Crne Gore, kroz njihov ustavni odnos, obezbediti rekonstrukcijom Vlade zasnovanom na nekoliko principa.

Jedan je da predsednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju. Vlada će, kako je rekao premijer, imati tri potpredsednika.

„Aktuelni potpredsednik će biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo predsednika Vlade“, naglasio je Krivokapić.

Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće, kako je rekao, podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.

Poručio je da kandidate za nove ministre predlaže predsednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti.

On je rekao da je sporazum nosilaca tri izborne liste od 8. septembra 2020. polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumeva, navodi on, činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka – odnosno 2024. godine.

„Za ovo vreme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana“, naglasio je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dele crnogorsko društvo.

Dodaje da će nakon izbora Tužilačkog saveta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

„Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti“, poručio je premijer.

Komentari

Vaš komentar