Preminuo Milan Bandić

Region 28. feb 202107:31 > 22:23 23 komentara

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u Zagrebu u 66. godini.

Dr. Mladen Bušić, direktor bolnice Sveti Duh, u kojoj je tokom noći preminuo Bandić, za N1 Zagreb je kazao da je gradonačelnik imao srčani udar i da je, nažalost, preminuo.

O smrti gradonačelnika oglasio se i Grad.

“U dubokoj tuzi obaveštavamo sugrađanke i sugrađane, saradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. februara u 66. godini života od posledica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić”, objavljeno je u nedelju u noć iz Grada Zagreba.

Bandić će biti sahranjen u sredu, 3. marta, u podne na zagrebačkom groblju Mirogoj, saopšteno je u Zagrebu.

“Živeo je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći celoga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu sahrane, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vest, javnost ćemo obavestiti naknadno. Počivao u miru”, objavili su.

Milan Bandić rođen je 22. novembra 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, a godine 2000. upisao poslediplomske studije na tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u fabrici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Opštini Pešćenica.

Bio je oženjen i imao jednu kćerku.

Politička karijera

Milan Bandić šest je puta bio biran za gradonačelnika Zagreba, prvi put 2000-te godine kao kandidat SDP-a. U tom periodu Zagrebom je upravljao 17 godina s pozicije prvog čoveka Zagreba a tri je godine bio samo zamenik gradonačelnika zbog afere s vožnjom u pijanom stanju. Od samih početaka vladanja Zagrebom, Bandića prate na stotine krivičnih prijava i sumnji za korupciju i malverzacije.

Kandidovao se i za predsednika Hrvatske 2009.godine i izgubio u drugom krugu od Ive Josipovića, uoči te kandidature napustio je SDP.

Od 1995. do 2000. bio je odbornik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. poslanik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za odbornika Skupštine Grada Zagreba, a 31. maja te godine na sednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. juna 2000. godine pa je ponovno izabran izabran 20. juna 2001. godine.

U aprilu 2002. izabran je za zamenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći put je postao zagrebački gradonačelnik u junu 2005. godine, a 31. maja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U junu 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao nezavisni kandidat (kandidat grupe birača), po pet puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U junu 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti put izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Zagreb će do izbora voditi zamenica gradonačelnika

Gradom Zagrebom će do lokalnih izbora u junu upravljati Jelena Pavičić Vukičević, zamenica gradonačelnika Milana Bandića.

Iz Stranke rada i solidarnosti su za 24sata potvrdili da će grad do izbora voditi dugogodišnja Bandićeva saradnica Jelena Pavičić Vukičević (46), jedna od dveju zamenica gradonačelnika. Druga zamenica je Olivera Majić.

U slučaju smrti gradonačelnika nakon dve godine mandata, do izbora grad vodi neko od njegovih zamjenika.

Jelena Pavičić Vukičević je saradnica Bandića od početaka njegove karijere, a sama ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju gradom.

Mali: Znam sa koliko posvećenosti i energije je radio Bandić

Povodom smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, saučešće Upravi tog grada i porodici Bandić, uputio je nekadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ministarstvo finansija Srbije, na čijem je čelu sada Mali, saopštilo je da je on poručio da je, „kao nekadašnji gradonačelnik Beograda, imao priliku da se susretne sa gradonačelnikom Bandićem“ i da „zna s koliko energije i posvećenosti je radio taj posao“.

„Biti gradonačelnik jednog grada znači buditi se i ići na počinak s problemima svojih sugrađana i svakodnevno učestvovati u malim i velikim bitkama za grad. Gospodin Bandić je tako živeo i radio više od 20 godina i njegov grad i sugrađani će to pamtiti“, poručio je Mali.

Radojičić: Bandić se uvek borio za dobrobit svih građana

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uputio je telegram saučešća Upravi Grada Zagreba povodom smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i poručio da je „Zagreb tokom njegovog mandata prolazio kroz brojne izazove, a on je uvek bio tu, i borio se za dobrobit svih građana“.

Uz saučešće porodici, svim građanima Zagreba i gradskoj upravi, Radojičić ističe da je imao „zadovoljstvo i čast“ da sa gradonačelnikom Bandićem sarađuje i razmenjuje pozitivna iskustva na dobrobit građana oba grada.

„Maratonac, štaviše ultramaratonac, kako u politici, tako i omiljenoj sportskoj disciplini, razmišljao je i delao na duge staze. Imao je vizije koje je uspešno ostvarivao, pre svega misleći na one koji su mu toliko puta poverili da brine o Zagrebu“, navio je Radojičić, ocenivši da, uz sve izazove kroz koje je prolazio na čelu gradske uprave „u najtežoj, ličnoj borbi sa bolešću nažalost nije uspeo da pobedi“.

Radojičić je ukazao da Beograd i Zagreb „spajaju ne samo autoput i zajednička istorija, već i privreda, kultura, umetnost, sport, i sve druge delatnosti, ali pre svega ljudi“.

„Ljudi kao što je bio Milan Bandić, koji stvaraju veze i odnose i zbog toga danas i Beograd žali za njim“, naveo je Radojičić u telegramu saučešća i poručio da će Bandić ostati upamćen kao čovek „koji je bio dosledan najvišim principima, konstantno na usluzi građanima Zagreba“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare