Prihvatilište kod Podgorice: Nije tačno da Ljubo nema dobre uslove za život

Region 27. nov 202209:285 komentara

Miljan Miličković iz Prihvatilišta i oporavka životinja Crna Gora negirao je navode objavljene u podgoričkim "Vijestima" da se petogodišnji mrki medved Ljubo, koji se nalazi u tom prihvatilištuu naselju Blizna, nadomak Podgorice, drži mimo svih smernica o držanju u zatočeništvu takve vrste divljih životinja.

Povezane vesti

„Vijesti“ su naime objavile delove iz izveštaja Međunarodne organizacije za spasavanje životinja (Animal Survival International, ASI) o uslovima u kojima ovaj medved živi, uz druge dve životinje.

„Uvređen sam nizom neistina koje su izrečene u izvestaju organizcije koja, siguran sam, nikad nije kročila nogom na moje imanje niti je svojim očima videla smeštaj za medveda već je samo ista podlegla uticaju manipulatorskih organizacija iz Crne Gore koje godinama pokušavaju da omalovaže moje delovanje u zaštiti prirode“, navodi Miličković za N1.

On ocenjuje da se na takav način vrlo perfidno, godinama manipuliše i sa građanima koji su ekološki neosvešćeni, neuki i ne poznaju zakone države u kojoj žive.

„Sporni smještaj za Mrkog medveda Ljuba, izgrađen je u potpunosti po standardima koji su jasno propisani Pravilnikom o bližim uslovima držanja i uzgoja zaštićenih divljih vrsta životinja. Pored toga, u pravilnost i kvalitet smeštaja za mededa, imale su priliku da se uvere više državnih stručnih komisija koje su prateći i poštujući Zakon o zaštiti prirode dali pozitivna mišljenja o smeštaju, nakon kojih je EPA izdala i dozvolu za držanje istog“, piše Miličković i dodaje:

„Ukoliko nevladin sektor i ljubitelji životinja misle da državni zakoni i pravilnici nisu uređeni kvalitetno i po njihovoj volji, lično smatram da treba da se obrate nadleznim institucijama koje se bave izmenama i dopunama zakona i propisanih pravilnika, a ne nikako da nemilosrdno ruše ugled čoveka koji je uz pomoć porodice i prijatelja-volontera spasio na stotine životinja sigurne smrti i pružio im hranu, uredni smjštaj i dom“.

On navodi i da se na snimcima i fotografijama koje su objavljene jasno vidi da je životinja od strane snimatelja namerno uznemiravana, kako bi snimak zabeležio nervozu i agresiju životinje „koja je u realnom životu srećna, mažena, najedena i zadovoljna što dokazuje video snimak u prilogu“.

„Uznemiravanje, omamljivanje i izazivanje životinja je strogo zabranjeno našim Pravilnikom, koji  je istaknut na samom ulazu u park, pa je stoga osoba koja je to radila ujedno i u zakonskom prekršaju“, naveo je Miličković.

On ističe i da je u spornom objavljenom tekstu izrečen i veći broj dezinfomacija i to:

„Objavljeno je da se medved drži mimo svih smernica i pravilnika o držanju i da nema prostora da se ispravi i hoda a istina je da je medved je smešten u potpunosti u skladu sa Zakonom predvidjenim pravilima, što je potvrđeno od strane stručnih analiza državnih komisija.

Objavljeno je da smo prvi put potraživali dozvolu za držanje životinja 2018 . godine, a tačna informacija je da smo to uradili početkom 2017. godine.

Objavljeno je da se životinje hrane pokvarenom i buđavom hranom, a istina je da Fitosanitarna Veterinarska Uprava i njihova inspekcija kod nas imaju redovne kontrole ispravnosti hrane i njenog porijekla.

Objavljeno je da medved samopovređuje sebe ujedima, a istina je da je fotografija nastala u momentu kad ga je snimatelj namenski omamljivao hranom, pa onda hranu sklanjao kako bi medved reagovao i pokazao nervozu. Realno stanje i psiha medveda može da se vidi na klipu u direktnom kontaktu sa našim volonterima.

Objavljeno je da u crnogorskom Pravilniku  o bližim uslovima držanja i uzgoja zaštićenih divljih vrsta životinja predviđena minimalna površina smeštaja za jednog medveda 300m2, a istina je da je predviđen prostor od 150 m2 za dve jedinke. Taj dokument je na internetu javan i vaki sgrađanin može da ima uvid u isti.

Objavljeno je da sisari ne smeju da se drže u kavezima, što takođe nije istina. Za medveda je po zakonu predviđen otvoreni dio smeštaja od 150m2 (gde može da vidi nebo i ima kontakt sa suncem) plus unutrašnji deo smeštaja u kome može da se skloni od nevremena. Sve to kod nas ima, izgrađeno po upustvima iz pravilnika.

U tekstu se pominju austrijski pravilnici, koji nemaju nikakve veze sa građanima Crne Gore.

Podržavam izmenu i dopunu pravilnika i lično ću u svojstvu građanina tražiti da učestvujem u javnoj raspravi, kao neko ko dugi niz godina sa životinjama živi i poznaje njihove potrebe.

Objavljeno je da je EPA izdala privremenu dozvolu za držanje životinja, a u stvari izdata je trajna dozvola za držanje divljih vrsta životinja kao i saglasnost za formiranje zoološkog vrta. Nakon smene uprave EPA, novi čelnici te institucije su pokazali u javnosti prilično negativan stav o zoološkim vrtovima iako su isti u potpunosti legalni i definisani su Zakonom o dobrobiti životinja.

Objavljeno je da ja ne poštujem pravila držanja divljih životinja, iako sam u prethodnih 6 godina na imanju imao 22 (dvadeset dva) inspekcijska nadzora od strane nadležnih inspekcija i apsolutno se u svakom zapisniku jasno vidi pozitivan stav o uslovima u kojima se iste drže. Pored toga mojim parkom, delegiralo je 14 (četrnaest) stručnih državnih komisija koje su imale samo reči hvale“.

Miličković piše i da je svaki smještaj za životinje izgrađen je po važećim državnim pravilnicima i da je njegov cilj je da se svaki od njih povećava i gradi u što humanijim uslovima, čemu će maksimalno težiti u narednom periodu shodno mogućnostima i shodno zakonima.

„Medved Ljubo konkretno do 1. aprila 2023.godine preseljava se u rezerat veličine 8.400 m2, što će ujedno biti i najveći smeštaj u Evropi, u kojem boravi samo jedan medved“, naveo je Miličković.

Komentari

Vaš komentar