Profesor Vučinić: Temeljni ugovor sa SPC štetan po Crnu Goru

Region 28. jan 202210:088 komentara
N1

Bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava, profesor Nebojša Vučinić, ocenio je da je Temeljni ugovor vlade Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), čiji je tekst objavljen u medijima, štetan po Crnu Goru i da je samo formalno-pravno rezultat saglasnosti volja, a suštinski je izraz diktata i SPC i države Srbije prema Crnoj Gori.

„I to u nameri da se legitimiše i legalizuje dominantan monopolski položaj ove crkve u našoj zemlji čime se direktno krši i Ustav Crne Gore i medjunarodni ugovori koje je potpisala naša zemlja i zakoni ove zemlje“, kazao je on za Pobjedu.

Sadržaj Temeljnog ugovora Vlada nije javno objavila već su delove juče objavile podgoričke Vijesti. Vlada nije medjutim demantovala sadržinu dokumenta.

POVEZANE VESTI

Profesor Vučinić je rekao da ne može sa punim legitimitetom govoriti o tom dokumentu, jer javnost još nije videla integralni tekst ugovora, ali na osnovu onoga što su objavile podgoričke Vijesti, posebno su, naglasio je, intrigantne i problematične odredbe koje govore o krivičnoj jurisdikciji u odnosu na Crkvu Srbije i njene sveštenike.

„Oni su maltene izuzeti od krivične jurisdikcije Crne Gore. SPC se postavlja ne kao država u državi, nego kao država nad državom. I to je očigledan, jasan politički cilj – da se crkva upotrebi za širenje nemanjićko-svetosavske ideologije u novim okolnostima. Ugovor je štetan, veleizdajnički i kad-tad neko će za taj ugovor morati da odgovara“, rekao je Vučinić.

Kako je dodao, u ugovoru se afirmišu prava i nikakve obaveze SPC prema Crnoj Gori.

„To je još jedna od falinki ugovora, još jedna posledica onog pritiska koji SPC pravi na Crnu Goru s ciljem da je uključe u tzv. ‘srpski svet’. Nigde se u ugovoru ne kaže ništa o odvojenosti države od crkve, odnosno ono što je stara maksima: ‘Caru carevo, Bogu Božije’ a što je suština odvojenosti države od crkve. Umesto toga, čini mi se, omogućava se direktno političko mešanje SPC u društveni i kulturni život Crne Gore“, rekao je Vučinić.

Nevladina organizacija Centar za gradjansko obrazovanje upozorio je da temeljni ugovor, kakav je objavljen, narušava sekularni karakter države Crne Gore, podsećajući da je uradjen u netransparentnoj proceduri.

„Zabrinjavajuće je da predsednik vlade ovako važno pitanje privatizuje, skrivajući sadržaj dokumenta, ali i da žuri da ga potpiše u situaciji ograničenog legimiteta, kada je započet postupak izjašnjavanja o (ne)poverenju vladi koju vodi“,saopštio je programski direktor CGO Petar Djukanović.

Posebno je ukazao na član 16 stav 2 kojim se propisuje da će „pravoslavna verska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom izmedju strana ugovornica“, upozoravajući da ovakva formulacija ne postoji u sličnim ugovorima sa drugim verskim zajednicama i da praktično znači uvodjenje veronauke u crnogorski formalni obrazovni sistem.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da sumnja da će on potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), dok pojedini srpski mediji tvrde da patrijarh SPC Porfirije odbija da potpiše Temljeni ugovor. Krivokapić je izjavio da sumnja da će on potpisati Temeljni ugovor sa SPC, iako je, kako je kazao, učinio sve što je do njega da dodje do potpisivanja tog dokumenta.

Kako saznaje agencija Beta iz više izvora iz dela crnogorske vlasti, male su šanse da aktuelna vlada Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u narednih nedelju dana, do rasprave o poverenju vladi aktulenog premijera Zdravka Krivokapića. Izvori Bete, medjutim ne isključuju ni takvu mogućnost imajući u vidu da je vlada na sednici u sredu iskazala „apsolutnu spremnost“ za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC u što kraćem roku, kao i činjenicu da je za kraj naredne sedmice zakazana rasprava o nepoverenju Krivokapićevoj vladi.

Sednici vlade, na kojoj je usvojena informacija o Temeljnom ugovru sa SPC, nije prisustvovao potpredsednik Dritan Abazović, čija je koalicija tražila glasanje o nepovernju Krivokapićevoj vladi, nezadovljna premijerovim učinkom.

Abazović je u sredu posle podne, umesto toga, imao privatni susret sa patrijarhom SPC Porfirijem u Beogradu. Sadržaj tog susreta javnosti nije poznat, a deo medija je objavio da je ključna tema razgovora bio Temeljni ugovor.

Komentari

Vaš komentar