Pronađena oprema „rudara“ koji su provalili u sudski depo: Kombi, alat, rukavice..

Region 21. sep 202316:48 2 komentara
Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Deo alata i rukavice koji su, najverovatnije koristili "rudari" koji su provalili u sudski depo, pronađeni su juče u Botunu, saznaju Vijesti. Kako nezvanično saznaje RTCG identifikovani su neki od osumnjičenih.

Policija i tužilaštvo došli su do određenih saznanja koja će najverovatnije saopštiti narednih dana, a koja se odnose na identifikovane osobe koje se sumnjiče za kopanje tunela do sudskog depoa, piše RTCG.

Kako prenose Vijesti, dokazi su otkriveni širom pretragom terena na kom je nedavno zaplenjen i kombi koji su koristili.

Provala u sudski depo primećena je 11. septembra, kada su nadležni naprije utvrdili da je neko „samo“ ispreturao dokaze.

Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12.

N1

Prvi krupni trag u tom slučaju, kako pišu Vijesti, je kombi koji su koristili osumnjičeni, koji je policija pronašla 13. septembra. Dan kasnije i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gde im je navodno bila baza, prenose Vijesti.

U dosadašnjoj istrazi, kojom rukovodi podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, osumnjičeno je najmanje devet osoba, među kojima je i jedna ženska osoba.

gov.me/R.Koprivica
Vlada Crne Gore
N1

Istražitelji su utvrdili da je osumnjičena, koristeći falsifikovana dokumenta, iznajmila prostor u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici, odakle je prokopan 30 metara dug tunel do sudskog depoa.

U međuvremenu, istražitelji su dobili preliminarne nalaze veštačenja tragova pronađenih u tom i stanu na Zabjelu, tunelu, sudskom depou i zaplenjenom kombiju.

Nakon što su im stigli DNK tragovi, počelo je upoređivanje sa lokalnim i bazama policija regiona.

U međuvremenu, policijski inspektori pregledaju na stotine sati snimaka sa nadzornih kamera, kako bi utvrdili da li su se i s kim osumnjičeni sastajali u danima priprema za upad u prostoriju u kojoj se čuvaju dokazi za najteža krivična dela.

Osumnjičeni su najverovatnije strani državljani, ali je naručilac gotovo sigurno neko iz domaćih organizovanih kriminalnih grupa, nezvanično saznaju Vijesti.

Ministar pravde Marko Kovač nedavno je saopštio da je iz zgrade suda odneseno 19 komada vatrenog oružja.

Stručnjaci poručuju da se bez detaljnog popisa, odnosno komisijskog zapisnika o dokazima koji su u toj prostoriji bili pre krađe, ne može utvrditi šta je sve nestalo, odnosno koji su dokazi kontaminirani.

Vijestima je nekoliko advokata saopštilo da će taj slučaj neminovno proizvesti brojne negativne posledice, koje će na koncu rezultirati obustavom krivičnih postupaka, oslobađanjem optuženih za najteža krivična dela, ali i brojnim zahtevima za odštetu.

Pogledajte i: