Pronađeni falsifikovani glasački listići, CIK BiH podnela prijavu tužilaštvu

Region 24. okt 202217:02 komentara
N1/arhiva, ilustracija

Centralna izborna komisija BiH (CIK) podnela je Tužilaštvu BiH prijavu zbog pronađenih falsifikovanih glasačkih listića na pojedinim biračkim mestima, smatrajući da je na taj način počinjeno krivčno delo koje se odnosi na izborni proces.

Pročitajte još

Prema izveštaju Glavnog centra za brojanje, postupajući po naredbi Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra da se ponovo broje glasovi za predsednika RS, na dva biračka mesta u Bratuncu i jednom biračkom mestu u Šekovićima je prilikom pregledanja glasačkih listića pronađeno 36 falsifikovanih glasačkih listića.

Osim podnošenja prijave Tužilaštvu BiH, CIK je preduzela potrebne mere da se „sačuvaju tragovi navodno učinjenog krivičnog dela, predmeti kojima je ili pomoću kojih je učinjeno to delo i drugi dokazi“.

Iz Glavnog centra za brojanje je još navedeno da je do sada izvršeno ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića za predsednika za 33 grada i opštine u Republici Srpskoj, odnosno da je obrađeno 1.621 biračko mesto od 2.239, koliko ih ima u RS, saopšteno je iz CIK BiH.