Prošlo je 27 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Region 14. dec 202209:1317 komentara
Dejtonski sporazum
GERARD JULIEN / AFP

Na današnji dan, 14. decembra 1995. u Jelisejskoj palati u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je, prema dogovoru postignutom 21. novembra iste godine u Dejtonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, i zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini.

Tim dokumentom zvanično je okončan skoro četvorogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih.

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su i potpisnici Dejtonskog sporazuma – predsednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović predsednik Srbije Slobodan Milošević i predsednik Hrvatske Franjo Tuđman. Sve tri države nastale su raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države.

Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da je čine konstitutivni narodi: Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmene Ustava BiH.

Komentari

Vaš komentar