Sudbina trudnice podelila Hrvatsku, na ulicama protesti i kontraprotesti

Region 12. maj 202219:33 > 19:3520 komentara

Dosta - tu poruku u ovim trenucima upućuje hiljade građana koji su se okupili na hrvatskim trgovima u znak podrške Mireli Čavajdi. Trudnica, kojoj u Hrvarskoj nije omogućen prekid trudnoće, na kraju će ipak u Sloveniju. Njen hrabar istup u javnost podstakao je građanske i zakonske akcije i inicijative. 

Pročitajte još:

Osim u Zagrebu, građani su protestovali u Puli, Sisku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Protesti u svim gradovima su počeli u 18 časova.

Posle skoro mesec dana mrcvarenja, Mirela Čavajda je tamo gde je i bila – na putu u Sloveniju. Bolnica u Petrovoj poručila joj je da ovakav zahvat prekida trudnoće ne može da obavi.

Mirela se javnosti obratila potresnim pismom.

„Pitam vas doktori, predstavnici naših ginekoloških poliklinika te članovi prvostepenih komisija koji imate moje nalaze već dve nedelje u rukama, biste li vi to mogli? Kako bi se vi nosili s tim? Jeste li se barem pokušali staviti u moju poziciju? Čekanje da Grga umre unutar moje utrobe, rađanje i gledanje ga kako tada umire, za mene kao majku bio bi čisti sadizam. Mučenje“, napisala je Čavajda u svom pismu.

Ona je objasnila kako je otišla na još jedan, privatni pregled gde su joj koristeći sofisticiranu dijagnostiku objasnili da bebi nema spasa.

Za Mirelu i porodicu slede teški dani, ali svojom hrabrošću je podstakla određene procese. Protest pod nazivom Dosta – počeo je u devet gradova.

„Dosta je uništavanja javnog zdravstva i ugrožavanja života žena, dosta laži, izgovora i manipulacija, dosta zlostavljanja, maltretiraja i torture, dosta političkih igara na račun žena“, poručila je Lana Bobić, jedna od organizatorki protesta.

Podrška stiže od saborskih zastupnica s levog spektra.

– Dosta je da žene po ostavarivanje svojih prava idu u druge države

– Pobačaj nazad u Ustav

– Trebamo reći ne Crkvi, HDZ-u i raznoraznim Zekanovićima

Suprotne poruke čuju se s desne strane odakle su oštro kritikovali SDP-ov predlog zakona koji je danas na raspravi, pogotovo deo u kojem bi se pobačaj na zahtev dopustio već sa 16, a ne sa 18 godina.

Nije prihvatljivo ni HDZ-u. Branko Bačić, predsednik saborskog kluba HDZ-a, daje zanimljivo obrazloženje zašto ne ide na današnji protest.

„Meni ne treba ići na hrvatske trgove jer sam izabrani zastupnik i o tome šta mislim mogu reći u Saboru, ne samo misliti nego o tome i odlučivati“, rekao je Bačić.

Mirela Čavajda ne ide na protest, ali ide njena advokatica koja poručuje: pokušalo se da se popravi utisak, a ne reši problem. Ona se osvrnula na izjave ministra Vilija Beroša.

„Hteo je da očisti greške koje je možda ranije napravio, bavio se svojim ugledom, nije u prvom polanu bilo niti Mirelino zdravlje niti medicinska zaštita, već njegova politička pozicija“, kaže advokatica Vanja Jurić.

Beroš i danas poručuje da poštuje odluku Mirele Čavajde i da će, s obzirom da zahvat nije moguć u hrvatskim bolnicama, troškove zahvata u Sloveniji pokriti HZZO.

Predsednik SDP-a kaže da se stvari moraju menjati.

„Nemojte mi reći da se u zemlji u kojoj se obavljaju složene transplatacije srca ne može napraviti prekid trudnoće u 23. ili 27. nedelji“, kaže Peđa Grbin, predsednik SDP-a.

Da nije sve tako crno u zdravstvenom sistemu trudila se da objasni ministarka kulture sa svojom ličnom pričom tokom postupka medicinski potpomognute oplodnje.

„Nije ni blizu tako strašno iskustvo jer se događalo u razdobljima koja su unutar zakonskih okvira, uvek sam imala punu podršku i lekara i sestara. Nije dobro da se stigmatizuju svi lekari, da se prozivaju lekari, kazala je hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen (HDZ).

Priča Mirele Čavajde pokrenula je lavinu sa svih strana – hoće li se nešto promeneti ili će hrvatski građani i dalje po ono na što imaju pravo, odlaziti preko granice…

Komentari

Vaš komentar