Ipak izvesno do izmena Zakona o slobodi veroispovesti

Region 28. dec 202021:33 > 23:50
N1

Skupština Crne Gore počela je u ponedeljak raspravu o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti nakon što je potvrdila mandat poslanici vladajuće većine iako je to prethodno odbila da uradi Državna izborna komisija (DIK).

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da pokušaj opstrukcije DIK-a je nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svetskog parlamentarizma ne pamti.

Državna izborna komisija odbila je ranije večeras da verifikuje mandat novoj poslanici vladajuće koalicije jer kako navode nije bilo kvoruma na početku sednice parlamenta.

Nakon što je objavljena odluka DIK-a građani koji su se oko 17 sati ponovo danas okupili ispred zgrade parlamenta su se razišli.

Ovo je prvi put da DIK odbija da verifikuje mandat nekom od poslanika. Time se dovodilo u pitanje glasanje za izmene Zakona o slobodi veroispovesti. Međutim, nakon što je i pored odluke DIK-a parlament potvrdio mandat izvesno je da će izmene zakona biti usvojene.

DIK je odbio da verifikuje mandat Suadi Zoronjić koja je izabrana sa liste „Crno na bijelo“, nakon što je Skupština danas obavestila da je Filip Adžić iz iste koalicije podneo ostavku, objavili su podgorički portali, a prenosi Beta.

Povezane vesti

Pobjeda je prethodno objavila pozivajući se na izvor iz DIK-a da su razlozi odbijanja verikovanja mandata Suadi Zoronjić, to što je parlament postupio suprotno zakonu, odnosno što nije bilo kvoruma prilikom početka sednice.

Građanima na protestu se ranije obratio bivši predsednik Vlade i potpredsednik DPS-a Duško Marković koji je kazao da večeras neće biti održana sednica Skupštine i zamolio ih da se raziđu.

„Hvala na strpljenju, patriotizmu i ljubavi za Crnu Goru. Mi smo poslanici i bićemo ovde dok se ne ugase svetla. DIK nije prihvatila verifikaciju novog mandata pa nemaju većinu. Molim vas da sada pođete kući. Brzo će i stupiti na snagu zabrana zbog epidemioloških mera”, istakao je Marković.

Ranije danas veliki broj građana protestovao je ispred parlamenta Crne Gore u znak protesta protiv najavljenih izmena Zakona o slobodi veroispovesti. Oni su se razišli oko 14 sati ali se nekoliko stotina vratilo i ponovo se okupilo oko 17 sati.

Izmenama zakona ukidaju se članovi koji su bili sporni Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zbog kojih su organizovane višemesečne litije.

Najavljeno je da će biti usvojene do kraja godine.

Izmene Zakona eliminišu sve članove koji se tiču promene statusa imovine i ona ostaje u posedu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces.

Ukinuta je mogućnost da se imovinski sporovi države i crkve rešavaju u upravnom postupku.

Novim izmenama Zakona je ukinuta i odredba iz prethodnog, da se verska zajednica mora registrovati, što je takodje bila jedna od tačaka kojoj se SPC žestoko opirala.

Opozicione stranke, upravo one koje su bile vlast kada je usvajan Zakon o slobodi veroispovesti, oštro kritikuju izmene i dopune istog Zakona koje je usvojila sadašnja Vlada karakterišući ih antidržavnim i donesenim u interesu SPC.

Zakonom o slobodi veroispovesti koji je 27. decembra 2019. izglasala tadašnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS), predvidjeno je bilo da verski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi verskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu svojinu. Tome se SPC oštro protivila i zbog toga organizovala višemesečne litije.

Nezadovoljni građani su pri dolasku ispred Skupštine oko 17 časova skandirali „izdaja, izdaja“ i koristili neprimerene reči, najviše na račun potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, prenose Vijesti.

Komentari (0)

Vidi sve komentare