Protest u Sarajevu zbog Šmitovih rešenja: Bosna nije ničija prćija

Region 25. jul 202219:58 > 22:1717 komentara

Na poziv nekoliko političkih stranaka u Sarajevu nekoliko hiljada građana okupilo se na protestu ispred zgrade Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR), zbog najavljenih mera koje bi u utorak mogao da nametne visoki predstavnik. Kako Anadolija prenosi, građani su se okupili kako bi poslali poruku o tome da su rešenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rešenja suprotna svim demokratskim i pravnim standardima u potpunosti neprihvatljiva. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pokušao je da se obrati prisutnima, ali mu to nisu dozvolili pojedini učesnici protesta. Nakon rasprave Džaferović se obratio rečima: "Nisam došao ovde da vas delim", prenosi N1 Sarajevo. Većina političara nakon defilea kroz masu napustila je skup. Građani su jasno poručili da Šmit takav zakon implementira u Nemačkoj. Manji broj građana ostao je okupljen, rekavši da će ostati celu noć dok im se Kristijan Šmit ne obrati i obeća da neće nametnuti izmene izbornog zakona. Građani su najavili protest i za sutra.

Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je na proteste kao reakciju na neslaganje s planiranim izmenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Anadolija/Denis Zuberi

Pozivu su se pridružile i brojne političke stranke, najpre Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Demokratska fronta (DF), zatim i Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranka, kao i Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i pravda (NiP) i drugi čiji lideri prisustvuju večerašnjem protestu pred OHR.

Okupljeni demonstranti istakli su na desetine državnih zastava Bosne i Hercegovine. Skup obezbeđuje veliki broj policajaca.

N1

Aplauz učesnika protesta dobili su predsjednik SDA Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija, javlja N1 Sarajevo.

Prisutni uzvikuju – „Bosna nije ničija prćija. Niko nema pravo da je deli ni na kakve delove“.

Nakon što se građanima ipak obratio Džaferović, skup su napustili Predrag Kojović iz Naše stranke i Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije BiH. Kojović je poručio da je Džaferović zloupotrebio skup.

„Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine. Pozivam Visokog predstavnika da ne menja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon“, naveo je Džaferović.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuće do 1. avgusta mere, koje bi trebalo da omoguće funkcionisanje Federacije BiH, objavila je regionalna N1 televizija.

U nacrtu odluke koja je, kako se tvrdi, već poslata na adrese ambasada u BiH, navedene su izmene Izbornog zakona u odnosu na funkcionisanje domova parlamenta Federacije BiH, izbor rukovodstva tog entiteta BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH, kao i brojne izmene izbornog zakona koje bi trebalo da obezbede integritet izbornog procesa.

Osim izmena Izbornog zakona BiH, Šmitovim odlukama, menja se i Ustav Federacije BiH, navodi se u tekstu.

Za navedene mere Visoki predstavnik, kako je objavila N1 televizija, ima podršku ključnih zemalja članica Saveta za sprovodjenje mira (PIK).

Komentari

Vaš komentar