Protest VMRO DPMNE u Skoplju, Mickoski o „bugarizaciji Makedonije na rate“

Region 18. jun 202223:184 komentara
skoplje
N1

Lider najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je, sa mitinga u centru Skoplja, zatražio od premijera Severne Makedonje Dimitra Kovačevskog da odbije francuski predlog za rešavanje spora sa Bugarskom.

Mickoski je ocenio da je taj predlog, o kome se govori u poslednja dva-tri dana, „produženje politike agresije koja se vrši na Makedoniju i makedonski narod“, koji su 22 godine zaglavljeni u čekaonici EU, dok drugi koji su bili iza počinju pregovore ili su postali članice Unije.

„To nije ništa drugo nego kapitulacija bez odlaganja, što bi se reklo bugarizacija Makedonije na rate ili diplomatski nokaut. Asimilacija, bugarizacija pa potom evropeizacija ili nikada da budemo deo Evrope. Stalno novi zahtevi, rigidne ucene i nerazumni pritisci“, rekao je Mickoski i istakao da ako sadašnja vlada prihvati takav predlog da će VMRO DPMNE, koji će jednom doći na vlast takav dogovor neće poštovati.

POVEZANE VESTI

Na protestu ispred zgrade Vlade Severne Makedonije, održanim pod motom „Previše je“, zatražio je i vanredne parlamentarne izbore i najavio da će se zajedno sa narodom boriti na svakom mestu da do to tih izbora dodje.

Lider VMRO DPMNE je rekao da se na protestu, koji je nazvao veličanstveni skup, „okupilo na hiljade ljudi da bi vratili slobodu Makedoniji“ i da je „narod na nogama jer želi borbu da se izbori za svoju Makedoniju“.

On je ocenio da je realnost u Makedoniji „tužna i mučna“ i istakao da je „veliki cilj poraz vladajućeg SDSM i „kazna za pogrešne politike ove razuzdane, kriminalne i izdajničke vlasti“.

„Previše je da gledamo kako se naša Makedonja razgradjuje kamen po kamen. U našoj Makedoniji danas se dešava narod. I danas, ova odlučnost za promene je toliko velika zato što narod nema više šta da izgubi“, rekao je Mickoski.

On je prekidan skandiranjem „Hristijan, Hristijan“ i uzvicima „Makedonija Makedonija“ i „Izbori, izbori“. Okupljeni demostranti su nosili državne zastave i uzvikavali „Nikada Severna, samo Makedonija“ i „VMRO-DPMNE“.

Mickoski je najavio borbu protiv koalicione vlade SDSM premijera Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, koja je na vlasti poslednjih pet godina, na svim frontovima do pobede „za našu zajedničku Makedoniju”.

„Ja sam tu da se borim. Svaki dan SDSM i DUI smo bliže do poslednjeg dana naše otadžbine. Ili ćemo se boriti i pobediti ili naše Makedonije neće biti. Borba u parlamentu, borba na protestima, na ulicama, borba po gradovima, borba gradonačelnika, borba po instutcijama, borba protv kriminala i korupcije i protiv tonjenja“, rekao je lider VMRO DPMNE.

Najveća opoziciona partija već duže vreme insistira na održavanju vanrednih parmentrnih izbora i sprovodi, kako je nazvala, „aktivnu blokadu“ parlamenta Severne Makedonije.

Komentari

Vaš komentar