Pupovac: Rasprava „Banija ili Banovina“ pokazuje snažnu politizaciju jezika

Region 13. jan 202107:01 komentara

Predsednik SDSS-a i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je da jezična rasprava o tome kaže li se Banija ili Banovina pokazuje snažnu politizaciju jezika, a da su oba oblika - Banija ili Banovina - lingvistički pravilna.

„Jedan od naših kolega i ugledan član Instituta za jezik izvrsno je objasnio o čemu se radi. Radi se o mogućnosti da koristimo različite tvorbene morfeme uz različita imena i da to nije nešto što bismo smeli ograničavati kada je posredi izbor ljudi“, kazao je Pupovac za N1 osvrnuvši se na jezičku raspravu oko toga je li ispravno reći Banovina ili Banija.

Pupovac, koji je vanredni profesor na Katedri za primenjenu lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, rekao je da je jednako pravilno koristiti reči Banija i Banovina, a da jezična polemika oko toga pokazuje izrazitu politizaciju jezika.

„To je zato što je kod nas jezik izrazito politizovano pitanje i zato što je pitanje pojedinih naziva, pojedinih tvorbenih morfema snažno politizovano s namerom da se o toga gradi nacionalni hrvatski identitet“, kazao je dodavši da to često uzrokuje nesporazume, neslobodu kod govornika, ali i da izaziva strahove i nesigurnost kako koristiti vlastiti jezik.

Pojasnio je da različiti oblici tvorbenih morfema nisu politički ili etnički obeleženi, pa da se u tom smislu ne može reći da je Vojvodina hrvatska rieč jer ima nastavak kao Banovina, a niti da je Banija srpska reč jer ima tu vrstu nastavka.

„Po tome se jezici ne razlikuju, to je rezultat politizacije“, zaključuje.

„U posleratnoj obnovi bilo različitog tretmana po etničkoj osnovi“

Pupovac se osvrnuo i na pitanje posleratne obnove kuća na području Sisačko-moslavačke županije nakon što su neke od tih kuća potpuno uništene u potresu, što je u javnosti pokrenulo pitanje kvaliteta obnove i odgovornosti.

Kazao je da je u posleratnoj obnovi „bilo svega“, između ostalog i različitog tretmana po etničkoj osnovi što se može videti na prostorima Banije.

„Ima niz faktora koje je potrebno utvrditi, koje su razmere odgovornosti i ko je sve u toj priči odgovoran“, rekao je, dodavši da osim tih, postoje i problemi ugovaranja podizvođača koji izvode radove ali i nedovoljna osvešćenost o seizmološkom stanju na području Sisačko-moslavačke županije.