Pupovac položio vence i zapalio sveće za sve žrtve rata u Vukovaru

Region 17. nov 202212:52

Predstavnici srpskih organizacija u Republici Hrvatskoj odali su poštu svim nestalim i ubijenim Vukovarcima iz 1991. godine, kao i ubijenima na Ovčari i drugim stratištima.

Delegacija, koju je predvodio predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i posalnik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, položila je u 11 sati vence u Dunav kod Veslačkog kluba Vukovar, nakon toga i na Ovčari, u 11.30 sati, a u podne su u vukovarskoj pravoslavnoj Crkvi Svetog Nikolaja, zapalili sveće za sve žrtve rata, prenosi N1 Zagreb.

Nakon polaganja venaca i paljenja sveća, Pupovac se obratio javnosti. “Kao delegacija SNV-a i drugih srpskih organizacija, i ove smo godine na tri mesta u ovom gradu i njegovoj okolini položili vence, zapalili sveće za ubijene, poginule i nastradale”, rekao je Pupovac.

“Budući da smo ovih godina mnogo govorili i na ovom mestu i na drugim mestima, ove godine nećemo ponavljati ono što smo rekli, ali ću reći sledeće: greše oni koji smatraju da je odavanje poštovanja bilo prema žrtvama koje su završile u Dunavu, bilo kao prema žrtvama koje su završile na Ovčari, bilo prema svim žrtvama u gradu Vukovaru koje su stradale u ratnim godinama, nezavisno od toga s koje strane su dolazile“, kazao je Pupovac.

„Greše oni koji misle da kada odlazimo na Dunav, da time imamo neku drugu nameru ili pomisao osim na sećanje na žrtve i njihovo priznavanje. Greše oni koji misle da odlazak na Ovčaru takođe predstavlja nešto što u ovim okolnostima nije čin koji treba činiti. Uprkos i jednima i drugima, mi to činimo godinama i činićemo. Ovde, u crkvi uz prisustvo njegovog presveštenstva episkopa ovoga područja, gospodina Herujma i sveštenika, zapalili smo dve svijeće”, rekao je Pupovac, dodavši da će i ubuduće odavati poštu žrtvama, i da ih u tome niko neće sprečiti.

Upitan hoće li učestvovati u Koloni sećanja, Pupovac je rekao da je “naše prisustvo ovde kao da smo u Koloni”. “Bićemo u Koloni kada mi procenimo da je vreme”, rekao je.

U delegaciji su uz predstavnike srpskih organizacija i Boris Milošević, poslanik SDSS-a u Saboru, kao i Marica Šeatović, ispred Udruženja porodica nestalih, ubijenih i nasilno odvedenih „Protiv zaborava“.

Komentari

Vaš komentar