Pupovac: Potpredsednik vlade Boris Milošević dao mandat na raspolaganje

Region 21. feb 202212:17 > 13:021 komentar

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da je potpredsednik Vlade Hrvatske i član te stranke Boris Milošević premijeru dao mandat na raspolaganje.

#related-news_0

Milošević se našao pod istragom u velikoj aferi sa dodeljivanjem bespovratnih podsticaja mimo konkursa u kojoj je u subotu uhapšen ministar gradjevine Darko Horvat, kojeg je potom na lični zahtev razrešio premijer Andrej Plenković.

„Boris Milošević je čovek izuzetnih moralnih kvaliteta. Častan čovek. On sigurno zna šta je najbolje za njega, najbolje za Vladu i najbolje za stranku i zbog toga je svoj mandat stavio na raspolaganje predsedniku Vlade“, rekao je Pupovac za N1 Zagreb.

On je kazao da još nema sve informacije o istrazi, ali da na osnovu onoga što zna, Milošević ima njegovo poverenje.

Policija je u petak uhapsila ministra građevine, prostornog uredjenja i državne imovine Darka Horvata zbog sumnje u zloupotrebu položaja dok je bio na mestu ministra privrede 2018. Istražni sudija odredio mu je jednomesečni pritvor, a premijer Andrej Plenković razrešio ga je funkcije na njegov zahtev.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) saopštila je, ne navodeći imena osumnjičenih, da se sumnja da je Horvat kao ministar privrede krajem 2018, mimo javnog konkursa dodelio 2,6 miliona kuna bespovratnih sredstava privrednim subjektima za koje je bio lično zainteresovan, kao i onima za koje su to od njega lično ili preko njegove pomoćnice Ane Mandac tražili ostali osumnjičeni.

Među onima koji su podsticali ministra na zloupotrebu položaja su, prema Uskoku, uz aktuelnog potpredsednika vlade Borisa Miloševića, i državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, direktorka uprave za potpomognuta područja Katica Mišković i bivši ministar Tomislav Tolušić.

Uskok je tražio pritvor samo za prvoosumnjičenog ministra. Mediji navode da će se protiv ostalih istraga voditi redovnim putem.

Advokat Vladimir Terešak koji zastupa sada bivšeg ministra Horvata, izjavio je u subotu novinarima da je njegov klijent tokom ispitivanja odbacio krivicu za zloupotrebu položaja i da je pred istražiteljima aktivno iznosio odbranu.

On je rekao da taj slučaj proizilazi iz drugog u kojem je takodje jedna od osumnjičenih Horvatova bivša pomoćnica Ana Mandac. Ona je sa dužnosti otišla nakon što je osumnjičena za korupciju s bivšom državnom sekretarkom Josipom Rimac.

Premijer Andrej Plenković pozvao je u subotu glavnu državnu tužiteljku Zlatu Hrvoj-Šipek da objasni zbog čega je uhapšen ministar na funkciji, koje je to krivično delo zahtevalo takvu hitnost ističući da je siguran da bi se on odazvao pozivu tužilaštva „bez da mu se u šest ujutro upada u kuću“. Plenković je ocenio da je reč o „indikativnom tajmigu“ hapšenja.

On je takođe rekao da je vladajuća većina stabilna i da neće biti vanrednih izbora na koje poziva opozicija.

Komentari

Vaš komentar