Aplikacija Sky odmotava klupko policije, tužilaštva i kriminala u BiH

Region 13. avg 202216:49 > 16:51 3 komentara
Skyeccserbia.com/Printscreen

Šefica odeljenja za organizovani kriminal u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, tužiteljka Diana Kajmaković, koja se spominje u kriptovanim porukama pronađenim otvaranjem aplikacija Sky i Anom, premeštena je u odeljenje za ratne zločine. Za inspektora MUP-a Republike Srpske, uhapšenog u petak, Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor. Stručnjaci kažu, klupko je tek počelo da se odmotava, a policija mora da radi na tome jer informacije koje dobijaju od međunarodnih bezbednosnih agencija nije moguće sakriti.

Pročitajte još:

Prvo pomerena s predmeta, a u subotu i premeštena sa radnog mesta. Dosadašnja šefica odeljenja za organizovani kriminal Diana Kajmaković najviše je ranigrana osoba u tužilačkim i poliicijskim strukturama čije se ime našlo u prepiskama na aplikaciji „Sky“.

“Po tim informacijama je otvoren predmet, formiran je tim tužilaca, to je nezavisan deo, i tim tužilaca će doneti tužilačku odluku. Već sam obrazložio da koleginica ne radi na tim predmetima, i radi efikasnijeg postupanja doneo sam tu odluku”, rekao je Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Aplikacija „Sky“ protresla je policijske, obaveštajne i pravosudne strukture u BiH. A pred građane postavile dilemu. Da li ove službe rade uopšte za građane?

„U protekle dve godine u predmetima su obuhvaćeni policijski službenici Granične policije BiH, carine (UIO BiH), DKTP, MUP RS, itd. U posljednjih nekoliko meseci, veći broj osumnjičenih policijskih službenika, obuhvaćen je u predmetima organiziranog kriminala i visoke korupcije, povezanim sa aplikacijama Sky i Anom”, rekli su iz Tužilaštva BiH.

Poslednji uhapšeni u akciji MUP-a RS, a u vezi sa ovim aplikacijama su Nedeljko Lubura inspektor u MUP RS, i Bijan Roguljć. Danas je tužilac zatražio pritvor.

„Mera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da ometaju istragu, prikrivaju dokaze i vrše uticaj na svedoke ili saučesnike, kao i ponove krivično delo ili dovrše započeto“, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Brine da se sve češće hapse visokorangirani policajci, a u vezi sa organizovanim kriminalom dovode predsednici stranaka, poslanici, direktori agencija.

„Da li bi se službe bavile ovim da ne dobiju depeše međunarodnih agencija, koje im kažu imate čoveka u svojim redovima. Ne bi ni blizu, ovo je rezultat probijanja tih aplikacija, imena se šalju tamo. Mislim da će ovih hapšenja biti mnogo više i u narednom periodu, neće ostati imuni ni političari. Vidimo da su neki policajci već lišeni slobode“, rekao je Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

„Građani BiH ne mogu biti spokojni kada shvate da žive u državi u kojoj ljudi koji rade u službama bezbednosti privode i da umesto da štite zakon – oni ga krše. Sve se vrti oko trgovine narkoticima, iako je BiH tranzitna zemlja, a ne veliko tržište, zato što se tu vrti veliki novac“, rekao je Predrag Ćeranić, profesor bezbednosti.

Škaljarci, Kavčani, obaveštajci, policajci ispleli su sitnu mrežu u BiH. Svima je sve bilo jasno, ali nakon dešifrovanja pomenutih aplikacija, javna tajna postala je samo javna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare