Raspala se komisija za proveru ustavnosti Temeljnog ugovora sa SPC

Region 23. jul 202212:541 komentar
N1

Stručna komisija koja je trebalo da proveri ustavnost odredbi Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji je crnogorska vlada usvojila 8. jula, raspala se i pre konstitutivne sednice, jer su dve članice odbile da budu u timu sa advokatom Veliborom Markovićem, za koga tvrde da je "otvoreni mrzitelj žena i LGBTQ zajednice", objavila je Pobjeda.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović sastali su se u utorak, 19. jula, posle žestokih reakcija dela javnosti zbog ugovora sa SPC i dogovorili da se formira stručna komisija koja bi, najkasnije do 31. jula, ocenila ustavnost i zakonitost nekoliko spornih odredaba u preambuli i tekstu ugovora.

Đukanović je predložio dekanku Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Anetu Spaić, izvršnu direktorku Akcije za ljudska prava Teu Gorjanc-Prelević i članicu Upravnog odbora Udruženja pravnika Anu Stanković-Mugošu.

Abazović je kandidovao advokata Velibora Markovića, državnog sekretara u Ministarstvu pravde Bojana Božovića, magistra prava i asistenta na Univerzitetu Donja Gorica Andreja Bracanovića.

Pošto su svi kandidati prihvatili da budu u komisiji, prvi sastanak trebalo je da bude održan u petak u 14 časova, ali je odložen na neodređeno vreme, pošto je Gorjanc-Prelević obavestila Đukanovića da će istupiti, jer joj je neprihvatljivo da bude u timu sa čovekom koji promoviše homofobiju i seksizam.

Ona je u pismu Đukanoviću podsetila da je Marković javnosti „poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama“, i da HRA ne želi da sarađuje sa osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

Da će izaći iz komisije za Pobjedu je potvrdila i Aneta Spaić, ističući da nije spremna da sarađuje sa osvedočenim promoterom homofobije, mizoginije i seksizma.

Pozvala je Abazovića da, vodeći računa o elementarnom poštovanju prava žena i LGBTQ osoba u Crnoj Gori, povuče predlog za članstvo Markovića u komisiji i najavila da će, ukoliko to ne učini, ona napustiti komisiju.

Komentari

Vaš komentar